Pijnlijk afscheid van GBS De Kruipuit

© LV
Redactie KW

Voor het personeel van GBS De Kruipuit in Adegem was het einde van het schooljaar ook het einde van de school als gemeenteschool. Vanaf volgend schooljaar zit de school in de koepel van het Gemeenschapsonderwijs (GO). Alsof die klap voor het personeel nog niet erg genoeg was, heeft de gemeente Maldegem ook nog een tuchtprocedure ingespannen tegen een van de directeurs van de school.

Normaal nemen de scholen in feeststemming afscheid van een schooljaar. Omdat het dit jaar geen normaal schooljaar was, werd het ook geen feestelijk einde van het schooljaar. Iedereen verwacht dat ze ook nog volgend schooljaar zullen geconfronteerd worden met de problemen van de coronacrisis. Bij GBS De Kruipuit was de sfeer op de laatste schooldag nog bedrukter dan in de andere scholen. De directie en het personeel namen niet alleen afscheid van het schooljaar, zij moesten ook afscheid nemen van hun gemeenteschool waar ze trots op waren. Volgend jaar maken zij deel uit van het GO.

Geschiedenis

Pas vanaf in de 19de eeuw zijn er gegevens terug te vinden over het onderwijs op de Kruipuit. Het ging toen over een private school. In 1843, toen de gemeenten bij wet verplicht werden om gratis onderwijs te voorzien voor kinderen uit arme gezinnen, moest ook Adegem een dergelijke school oprichten. Voor de kinderen van de Kruipuit was de afstand naar de school in het centrum van de gemeente te groot. Daarom werd nog enkele jaren met een private school samengewerkt. In 1872 is er voor het eerst sprake van de gemeenteschool op de kruipuit. Omdat er bij de school geen kleuterafdeling was, was de school nooit zeker of en hoeveel kinderen er bij het begin van het schooljaar naar het eerste leerjaar zouden komen. De school heeft moeilijke jaren gekend. De toekomst werd pas in 1985 rooskleurige toen toenmalig schoolhoofd Firmin Ginneberge van de gemeente Maldegem de toestemming kreeg om te starten met een kleuterafdeling. Na het afscheid van Firmin Ginneberge kende de school opnieuw een moeilijke periode. Het tij keerde toen Manu Buysse de nieuwe directeur van de school werd. Het aantal leerlingen steeg tot 180.

Kerntaak

Na de gemeenteraadsverkiezingen koos het bestuur (Open VLD, N-VA en de Merlaan) voor een nieuwe koers. “Tijdens de besprekingen over ons beleidsprogramma waren wij het er snel over eens dat het organiseren van onderwijs geen basistaak meer was. Daarom gingen wij op zoek naar een overnemer voor de school op de Kruipuit. Die overnemer hebben we gevonden in het GO”, legde burgemeester Bart Van Hulle uit.

Mokerslag

De onderhandelingen werden in het grootste geheim gevoerd. Het nieuws werd pas bekend gemaakt toen de datum van de ondertekening van de overdracht vast lag. Het personeel van de school vernam het nieuws op een inderhaast samengeroepen korte personeelsvergadering. Bij het personeel kwam het nieuws aan als een mokerslag. In het belang van hun leerlingen hebben zij niet gereageerd maar hun werk verder gedaan.

Dat op de laatste schooldag noch de schepen van Onderwijs noch iemand anders van het schepencollege het personeel bedankte voor hun jarenlange inzet, zorgde voor veel onbegrip bij de ouders van de leerlingen. (LV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier