Overlever Nobert Vos vertelt over holocaust in Menen

Schepen Herman Ponnet en Holocaust-overlever Nobert Vos.© stad Menen
Schepen Herman Ponnet en Holocaust-overlever Nobert Vos.© stad Menen
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Afgelopen week verscheen op de Facebookpagina van Stad Menen een nieuwe, sobere video. Een project van de stad, in samenwerking met de Wereldraad, bracht de Holocaust naar de Meense scholen.

Oorspronkelijk wilde de stad uitpakken met een unieke tentoonstelling in de vernieuwde Sint-Franciscuskerk. “Het Anne Frank museum uit Amsterdam wou de voormalige kerk omtoveren tot een expositieruimte waar de holocaust aan bod kwam” klinkt het bij bevoegd Schepen Herman Ponnet. “Helaas kon dit allemaal niet doorgaan vanwege het coronavirus. Samen met de Wereldraad en Canvas namen we dan maar contact op met Nobert Vos. Als kind maakte hij de Wereldoorlog en ook de Holocaust van dichtbij mee en dook hij onder in Kortrijk. Zijn levensverhaal is bloedstollend. We wilden de genocide van toen in beeld brengen bij de hedendaagse jeugd en werkten hiervoor samen met 3 van onze secundaire scholen.”

Mentale opdoffer

De leerlingen en leerkrachten kregen van de stad allen een informatiemap over de Holocaust, waarop de jongeren dan hun vragen voor Norbert mochten neerpennen. “We kregen bijna 200 vragen binnen” klinkt het. “Sommige van die vragen waren een regelrechte mentale opdoffer. Iemand wilde van Norbert bijvoorbeeld weten of hij nog wel gelukkig kon zijn na dergelijk trauma. We trokken met al die vragen naar Antwerpen, waar Norbert woont en stelden ze hem één voor één. Hij reageerde zonder schroom op alles maar we merkten ook dat die periode nog steeds op zijn netvlies staat gebrand. We filmden het geheel en op verschillende momenten moesten we de opnames stoppen omdat hij door emoties werd overmand.”

Gruwelijk

Het resultaat van de actie werd gebundeld in een aangrijpende documentaire, die via sociale media werd gedeeld. “De film werd eerst getoond in de scholen die hebben deelgenomen, zodat de leerlingen meteen ook het antwoord op hun vragen kregen” sluit de Schepen af. “Via de Facebookpagina van de stad kan nu ook iedereen de film bekijken en kennis maken met de gruwelijke realiteit van de holocaust.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier