Ouders dienen klacht in tegen school, nadat kind kwartier in de kou moest staan

Het jongetje had enkel een T-shirt met lange mouwen aan. © gf
Redactie KW

Scholengroep Stroom is een tuchtprocedure opgestart na een incident in het medisch pedagogisch instituut (MPI) De Vloedlijn in Oostende. In een filmpje dat de ronde doet op sociale media is te zien hoe een kindje, dat deze week vijf wordtn, huilend voor een glazen deur staat. Het kind werd buiten gezet om ‘af te koelen’ De ouders reageren vol onbegrip en hopen dat de school gepast ingrijpt. Ze hebben klacht ingediend tegen twee leerkrachten en de school, maar ook tegen de man die het filmpje maakte.

Het filmpje wordt sinds dinsdag gretig gedeeld op sociale media en gaat door merg en been. In het filmpje is een jongetje van een jaar of vijf te zien. Hij staat voor een gesloten glazen deur van MPI De Vloedlijn in de Maurits Sabbestraat in Oostende. Het jongetje heeft enkel een T-shirt met lange mouwen aan en geeft duidelijk aan dat hij het koud heeft. Het kereltje weent en beukt met zijn handen op de deur om binnen te mogen. Pas een minuut later komt ook effectief iemand de deur openen.

Hevig wenen

“Dat kereltje moet daar ongeveer een kwartier gestaan hebben”, zegt de man die de beelden maakte. “Ik ging wandelen met mijn hond en zag hem buiten staan. Toen ik terugkeerde, stond hij er nog. Alleen was hij dan hevig aan het wenen. Ik vond het niet kunnen en ben daarom beginnen filmen. Ik had zelf een dikke jas aan en dan nog was het fris. Het stormde niet meer zoals gisteren, maar er stond toch nog aardig wat wind. Dat jongetje moet heel erg koud gehad hebben.”

Een telefoontje naar de school zelf levert dinsdag weinig op. De directeur laat via het secretariaat weten dat ze geen commentaar wenst te geven. Maar van het bestaan van het filmpje wist ze wel af. Net zoals Chris Vandecasteele, algemeen directeur van scholengroep Stroom. Hij staat ons te woord en is zelf behoorlijk geschokt. “Ik heb het filmpje zelf nog niet gezien”, geeft hij toe. “Maar MPI De Vloedlijn is een school voor buitengewoon onderwijs. Daar zitten allemaal kinderen met een beperking. We zijn het momenteel aan het onderzoeken.”

Sanctie

Volgens de eerste berichten gaat het om een leerkracht die uit de bocht is gegaan. “We hebben effectief het vermoeden dat de leerkracht het kind een afkoelingsperiode wou geven. Het is niet het gemakkelijkste jongetje, maar dit is uiteraard niet de juiste manier. Wij staan hier ook niet achter. En als dat het geval is geweest, dan zal de leerkracht in kwestie ook een gepaste sanctie krijgen.”

“We zijn razend”, reageren de ouders. “Ons zoontje wordt donderdag vijf jaar. Rond 11.30 uur kreeg ik dinsdag telefoon van een leerkracht van de school om te melden dat er een video circuleerde van mijn zoon op sociale media”, zegt mama Hélène boos. “Tegen 14 uur was de video al tweehonderd keer gedeeld. Maar dat is niet het ergste. Het ergste is dat mijn zoon buiten in de kou gezet werd.”

Onverantwoord

Volgens Hélène werd haar zoontje gestraft, omdat hij tijdens de turnles twee klasgenootjes pijn had gedaan. “Er zijn heel veel manieren om een kind te straffen, maar deze manier is echt niet oké”, gaat Hélène voort. “Volgens de directie duurde zijn straf amper twee minuten, maar later bleek het om een kwartier te gaan. Een kwartier in deze temperaturen, onverantwoord is dat.”

Een kind buiten zetten omdat het lastig is, kan absoluut niet – Mama Hélène

Het geschreeuw en gehuil van de jongen gaat door merg en been. “Je hoort mijn zoon om hulp roepen, maar niemand komt hem helpen. Op zo’n moment breekt je moederhart. Het gaat blijkbaar om twee leerkrachten. Dit willen we niet zomaar laten passeren. Had die toevallige passant de video niet gemaakt, dan waren we het waarschijnlijk nooit te weten gekomen.”

Onderzoek

“Onze zoon zit in die school om een duidelijke reden. Hij heeft ADHD, een autismespectrumstoornis en gedragsproblemen. Van een school als De Vloedlijn, die gespecialiseerd is in het omgaan met kinderen in probleemsituaties, verwacht je dat de leerkrachten gepast reageren, niet? Maar wat doen ze? Een lastig kind buiten zetten”, aldus de mama. “Dit kan absoluut niet.”

Opmerkelijk: het jongetje blijkt hetzelfde jongetje dat vorig jaar in februari een overdosis medicatie toegediend kreeg in Huis aan Zee in De Haan, een instelling die eveneens tot scholengroep Stroom behoort. “Ik vind dat men daar toen te laks mee omgegaan is. Deze keer wil ik dat niet laten gebeuren. We hopen dat de scholengroep het nodige doet om dit deftig te onderzoeken.”

Scholengroep Stroom is ondertussen een tuchtprocedure gestart. Maar dat blijkt voor Hélène en Andrew, de ouders van de jongen, niet voldoende. “We zijn ervan op de hoogte dat de school een tuchtprocedure heeft opgestart tegen de twee betrokken leerkrachten”, klinkt het. “Toch hebben we een officiële klacht ingediend, al was het maar om dezelfde problemen in de toekomst te vermijden.”

Klacht

“Daarnaast hebben we ook een klacht ingediend tegen de persoon die het filmpje van onze zoon heeft verspreid”, aldus beide ouders. Bij de politie van Oostende wordt bevestigd dat er een klacht ingediend werd tegen de man wegens het verspreiden van beelden op sociale media waarbij een minderjarige herkenbaar in beeld komt. De klacht werd ondertussen doorgestuurd naar het parket. Dat moet nu beslissen of de verspreider vervolgd zal worden. (JRO/TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier