Vier laatstejaarsstudenten starten Ergo@Work: “Zithouding verbeteren”

Jasper Lootens, Veton Imeri, Victor Borgonjon en Maurice Peynsaert. (foto AVH)
Jasper Lootens, Veton Imeri, Victor Borgonjon en Maurice Peynsaert. (foto AVH)
Redactie KW

Vier laatstejaars studenten KMO-management van de Arteveldehogeschool startten als eindwerk een onderneming. De onderneming van Adegemnaar Victor Borgonjon focust op een goede ergonomische zithouding van kantoorbedienden.

De onderneming heet ergo@work en gebruikt camera’s om de zithouding van bedienden te onderzoeken. “Ik heb zelf regelmatig rugklachten en merk dat almaar meer jonge mensen met deze problematiek te maken krijgen. Een derde van de kantoormedewerkers heeft last van lichamelijke klachten, te wijten aan een slechte ergonomische houding. Een werkgever betaalt gemiddeld 350 euro per jaar per werknemer doordat hij thuis zit door ergonomische klachten. Daar willen wij iets aan doen”, vertelt Borgonjon.

Ergonomische analyses

De studenten willen zich onderscheiden door ergonomische analyses van bedienden te maken: “Wij filmen namelijk de kantoormedewerker aan zijn bureau in zij-aanzicht. Zo krijgen we een goed beeld van de zithouding van de medewerker. Vervolgens laten we onze software los op de beelden en kunnen we de hoeken van het lichaam en de zithouding meten. Met deze beelden stellen wij een adviesrapport op met tips en tricks om de werkhouding te verbeteren.” Nadien doen de studenten een na-analyse en “stellen we alle bureelbenodigdheden op maat van de klant voor. Tenslotte kan de klant de beelden voor en na ons werk bekijken om het verschil te zien en hopelijk ook te voelen.” Daarnaast biedt het bedrijf ook producten aan die de houding kunnen verbeteren. “Het is wetenschappelijk bewezen dat een gezonde werknemer zonder klachten veel productiever is op het werk dan een werknemer die kampt met ergonomische klachten. Dat betekent dus ook dat ons project voor veel bedrijven ook wat kan opleveren.”

De startup zoekt nu kapitaal via een crowdfundingactie. De funders kunnen daarbij ergonomischie analyses of producten aan een voordeligere prijs krijgen: “We hopen hiermee een bedrag van 1.500 euro op te halen om zo onze marketingkosten, alsook de aanschaf van onze hardware te kunnen dekken.

Zo kunnen we samen met de funders Ergo at work uitbouwen tot een succesvol project”, besluit Borgonjon. (AVH)

Info: www.Ergoatwork.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.