Secundaire scholen pakken uit met nieuwe veiligheidsopleiding

MSKA Roeselare en Technisch Instituut Sint-Vincentius in Torhout starten straks met een studierichting ‘defensie en veiligheid’.©NICOLAS MAETERLINCK BELGA
MSKA Roeselare en Technisch Instituut Sint-Vincentius in Torhout starten straks met een studierichting ‘defensie en veiligheid’.©NICOLAS MAETERLINCK BELGA
Redactie KW

Het MSKA Roeselare en Technisch Instituut Sint-Vincentius in Torhout zijn twee van de 16 Vlaamse middelbare scholen die de nieuwe richting ‘defensie en veiligheid’ vanaf volgend schooljaar aanbieden. De nieuwe TSO-opleiding stoomt 16-jarigen klaar voor een job in de veiligheidssector of defensie.

Met de nieuwe opleiding hoopt de Vlaamse regering het rekruteringsprobleem in de veiligheidssector aan te pakken. Heel wat beroepen zoals de brandweer, de politie en defensie vinden namelijk moeilijk geschikte kandidaten. Jaarlijks worden 4.000 vacatures uitgeschreven, maar die raken steeds moeilijker ingevuld. Vooral gemotiveerde kandidaten zoeken blijkt niet eenvoudig. Opleidingen voor die veiligheidssector bestaan al, maar nog niet in het secundair onderwijs.

Burgerzin

Vanaf volgend schooljaar komt daar verandering in. In 16 middelbare scholen, waaronder die in Torhout en Roeselare, zullen leerlingen vanaf het vijfde middelbaar de opleiding defensie en veiligheid kunnen volgen. Tijdens die twee jaar durende opleiding zullen ze beter geïnformeerd en voorbereid worden op een veiligheidsberoep of een vervolgopleiding in die sector.

In het MSKA Roeselare zal de nieuwe richting defensie en veiligheid opgebouwd zijn uit drie huidige veiligheidsrichtingen: 5TSO defensie en veiligheid, 7 se-n-se integrale veiligheid en 7BSO veiligheidsberoepen. Naast het aanleren van de theoretische kennis en vaardigheden, zullen sociaal engagement en burgerzin belangrijke pijlers vormen binnen de opleiding. Eerder stelde de school al een nieuw logo voor de richting en aparte website voor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier