Nieuwe zeevaartopleiding focust op arbeidsmarkt

© EFO
© EFO
Redactie KW

In het Maritiem Instituut Mercator (GO) in Oostende start een dubbele opleiding met oog op een toekomst in de visserij of de koopvaardij. Daardoor zullen meer leerlingen het begeerde STCW-brevet behalen.

De enige maritieme middelbare school in Vlaanderen telt nu zo’n 130 leerlingen. Er zijn ASO- en TSO-opleidingen, die verder studeren in de maritieme sector mogelijk maken, en het beroepsonderwijs. “Tot nu toe gingen leerlingen na de tweede graad naar het deeltijds onderwijs, vaak met de bedoeling om als visser aan de slag te gaan. Dat zijn geen regelmatige uren en je weet niet wanneer je thuiskomt. Terwijl dat in de koopvaardij of op slepers toch meer gepland is. Niet iedereen is gemaakt voor die harde vissersstiel en voor hen waren er tot voor kort weinig alternatieven”, weet coördinator Johan Gehesquière.

STCW-brevet

De school start daarom met een nieuwe opleiding zeevaart in de tweede en de derde graad met een dubbele finaliteit: visserij en koopvaardij. “Dat betekent dat ze in het BSO, en dus niet in het deeltijds, hun opleiding kunnen afmaken. Ze worden matroos voor dek of motorist in de visserij. Of schipper of kapitein op de koopvaardijschepen. Er zijn dus meer mogelijkheden voor de leerlingen BSO. Ook voor wie de opleiding in het TSO te zwaar is door de theorie kan nu in de tweede en derde graad overschakelen naar die richting Zeevaart, zonder dat ze in het deeltijds onderwijs terecht komen. We weten dat leerlingen uit onze school die kans zullen grijpen, maar we mikken ook op leerlingen van elders die een maritieme opleiding willen volgen.”

Belangrijk is ook dat de leerlingen met een STCW-brevet de school verlaten. Tegenwoordig zijn dergelijke certificaten onontbeerlijk voor wie aan boord wil. Een van de studenten die kan verder studeren dankzij de nieuwe opleiding is Tano Somerling (17) uit Oostende. “Ik wil later bij de marine aan de slag maar deeltijds onderwijs zag ik niet zitten. Het deeltijds onderwijs leidt ook naar een job in de visserij en dat zag ik al helemaal niet zitten want ik heb geen voeling met die wereld. Ik ken anderen die daarom een andere school kozen. Dat ik straks mijn vijfde jaar hier kan afwerken, is dus erg goed. Ik heb zekerheid.” (EFO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier