Nieuwe module van start in verpleegsterschool Ic Dien: “Meer heren dan dames”

© (Foto SB)
© (Foto SB)
Peter Soete

Deze week is een nieuwe groep studenten verpleegkunde van start gegaan in Ic Dien in de Westlaan. Van de dertien starters zijn er acht heren en vijf dames. Voor het eerst zijn er meer heren dan dames in een groep.

“Dat is toch wel een unicum”, lacht directeur Luc Vanrobaeys. “Op een totaal van 170 studenten in Ic Dien zijn er slechts 23 heren. Maar op 1 februari is een groep gestart en van de dertien starters zijn er maar liefst acht heren. Dat is nog nooit gebeurd want normaal noteren we één of twee mannelijke studenten in een groep maar niet meer.”

“Hoe dit komt ? Het is een vreemde bewering maar ik denk dat corona de trigger is. Er zijn vermoedelijk veel mannen die vroeger hebben gedroomd van een carrière in de zorgsector maar de stap toen niet hebben gezet. Tot iedereen in onze maatschappij er nu van overtuigd is dat mensen in de zorgsector getuigen van veel moed en opoffering. Dit beroep krijgt eindelijk de erkenning die het verdient. Eén van onze studenten is een elektricien die overal kan starten, maar toch kiest hij voor een nieuwe wending in zijn carrière en studeert hij voor verpleegkundige.”

Deel loon behouden

“Het blijft een knelpuntberoep maar de overheid doet ook veel moeite om ons te ondersteunen. Een voorbeeld is dat studenten die een andere job uitvoerden, een stuk van hun loon blijven houden wanneer ze in opleiding zijn. Onze studenten die eind januari zijn afgestudeerd, konden allemaal op twee à drie plaatsen beginnen.”

“En we zijn vandaag ook een beetje trots. Naast onze module met voor het eerst meer mannelijke studenten hebben we nog een tweede primeur voor Ic Dien. Voor de allereerste keer mogen we studenten op stage sturen naar een universitair ziekenhuis. Onze studenten mogen stage lopen in het UZ Gent. Meteen zijn onze studenten nu overal vertegenwoordigd op alle niveaus: in algemene ziekenhuizen, in woonzorgcentra en in universitaire ziekenhuizen. Ja, dat maakt mij gelukkig want normaal lopen enkel bachelorstudenten stage in een universitair ziekenhuis.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.