Middelbare school Heilige Familie in Ieper start begin volgend schooljaar met vernieuwde graad

© Getty Images
© Getty Images
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

De Heilige Familie in Ieper start begin volgend schooljaar met een vernieuwde 2de graad. De richting Toerisme komt na vele jaren terug en Audiovisuele Kunsten doet zijn intrede. Het deel architectuur in de richting Beeldende Kunst verdwijnt.

Sinds 2019 vormen de Ieperse scholen Heilige Familie, Immaculata, Lyceum en het VTI van scholengroep Sint-Maartensscholen samen een eerstegraadschool. De richtingen voor de 2de en 3de-graad blijven gewoon doorlopen. De Heilige Familie start volgend schooljaar met een nieuwe structuur, met enkele nieuwe zaken. Zo komt er een nieuwe invulling voor de richting Beeldende en Architecturale Kunsten in de 2de graad. Het wordt vanaf nu Beeldende en Audiovisuele Kunsten. “Het luik architectuur laten we los, omdat er daar momenteel nogal wat fysica en wiskunde bij komen kijken”, zegt directeur Hans Debel. “Dat is echter niet het profiel van onze leerlingen, die toch ook een deel praktijk willen doen. We kozen daarom voor het luik audiovisuele kunsten. Beeld wordt in onze maatschappij trouwens steeds belangrijker en ook daarom springen we op de kar. Het is de bedoeling dat leerlingen in het onderdeel ‘audiovisuele kunst’ inzicht verwerven in onder meer film, video, geluid en montage.”

Toerisme

Terug van lang weggeweest is de richting Toerisme in de 2de graad. “In onze stad en onze regio is de toeristische sector heel belangrijk en zorgt dan ook voor heel wat tewerkstelling” aldus de directeur. “Een goede opleiding vanaf de 2de graad is dan ook niet onbelangrijk.”

De Heilige Familie biedt daarnaast nog een aantal richtingen aan, zowel met het oog op verder studeren of als voorbereiding op de arbeidsmarkt. Het aanbod gaat van onder meer Bedrijfswetenschappen, Taal en Communicatie, Creatie en Mode, Decor en Etalage in de 2de graad tot onder meer Informatie- en Communicatiewetenschappen, Bedrijfswetenschappen, Toerisme, Beeldende Kunst, Onthaal en Organisatie, en Moderealisatie in de 3de graad. In de Heilige Familie zitten zo’n 600 leerlingen en die blijken veelal best wel tevreden met hun school. Dat blijkt uit de driejaarlijkse enquête die de school na de paasvakantie organiseerde. “Over het algemeen schets de bevraging een uitgesproken positief beeld van onze school”, aldus de directeur. “Meer dan 90 procent van de leerlingen zegt zich meestal of altijd goed te voelen in onze school, heeft er vrienden en voelt er zich aanvaard. Het hoeft echter niet te verbazen dat de impact van de coronacrisis zich laat voelen. Een groot deel van de scholieren vindt dat mentale gezondheid, themadagen en uitstappen meer aandacht moeten krijgen op school.”

Het is op dit moment nog niet duidelijk hoe het volgend schooljaar uit de startblokken zal schieten. “We hopen in minder woelig vaarwater terecht te komen en in rustiger omstandigheden aan de slag te gaan om de schade van de afgelopen jaren op te meten en te herstellen.” Meer info hfieper.smsi.be .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier