Jongeren proeven van STEM-richtingen dankzij Greenhouse

In deze workshop onderzoeken de leerlingen de eigenschappen van lichtsterkte.©Bliek Vermeire BVO
In deze workshop onderzoeken de leerlingen de eigenschappen van lichtsterkte.©Bliek Vermeire BVO
Redactie KW

In de Oostendse school Petrus & Paulus West kunnen jongeren klassikaal het project Greenhouse bezoeken. “Greenhouse is als het ware een proeftuin waarbij de jeugdige deelnemers de kans krijgen om via eenvoudige proeven STEM-experimenten op te zetten”, zegt leerkracht Evert Housaer.

“STEM staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics ( wetenschap, technologie, ontwerp en wiskunde, red. ). De jongelui leren ook gegevens verwerken en interpreteren. Ons project richt zich in eerste instantie tot jongeren uit de derde graad van de lagere school en tieners uit de eerste graad van het secundair onderwijs. Er zijn ook beperktere mogelijkheden voor leerlingen uit de tweede en de derde graad van het secundair onderwijs. Alle klassen uit West-Vlaanderen zijn welkom.”

Workshops

“Een belangrijk onderdeel van het geheel vormen de acht workshops. De deelnemers leren onder meer de bodemtemperatuur meten, zetten de lichtsterkte in de spotlight, … De bezoekende leerlingen vernemen ook meer over de klimaatopwarming, het watertekort en rationeel afvalbeheer. Via een afvalknaller en een sjoelbak wordt duidelijk hoe je afval het best sorteert”, aldus leerkracht Evert Housaer.

Directeur Ludo Viaene benadrukt vooral dat bedrijven op zoek zijn naar leerlingen met kennis van de verschillende STEM-vaardigheden. “Deze kennis kunnen ze in Petrus & Paulus West opdoen.”

Gedeputeerde voor Onderwijs Sabien Lahaye-Battheu duidt de rol van de provincie West-Vlaanderen. “Jongeren moeten zo snel mogelijk een voor hen geschikte studierichting ontdekken. Dit vermindert de kans dat ze de school zonder diploma te verlaten. Via Greenhouse kunnen de jongeren alvast aftasten of STEM-richtingen aansluiten bij hun interessesfeer. Daarom biedt het provinciebestuur 18.775,77 euro steun aan”, vertelt de gedeputeerde.

Demonstratie

Bij de opening van dit gloednieuwe project demonstreerden jongeren uit klas 2 Engineering de diverse mogelijkheden. Lejla Tahirovic, Ashley Maelfait en Yeashi Choeky onderzochten met het geschikte materiaal de eigenschappen van lichtsterkte.

“We beschikken onder meer over een grafische rekenmachine, een lichtsensor, een zaklamp, een plooimeter en een pvc-buis. Na afloop van de proef zal duidelijk worden of afstand een rol speelt wanneer je iemand letterlijk in de spotlight wil zetten. We zijn erg benieuwd naar het resultaat”, aldus de meisjes. (BVO)

Inschrijven en info op https://greenhouse.ppwest.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier