Dé Academie pakt uit met filmpje, babbelbox en quiz

© (Foto SD)
© (Foto SD)
Redactie KW

Zaterdag 6 februari is in Vlaanderen de Dag van de Academies. Ook dé Academie van Ieper, met 2.750 leerlingen en 100 personeelsleden, toont dit weekend wat ze in huis hebben, maar door corona moesten ze een alternatief uitwerken. Massaal publiek ontvangen zoals in de vorige editie kan niet en daarom pakken ze uit met een videofilm op groot scherm op de Grote Markt, een babbelbox en de online AHA-quiz.

Het thema dat dit jaar gekozen werd voor de Dag van de Academies is niet toevallig, vertelt Nico Logghe, directeur van de afdeling Muziek & Woord. “Met ‘Crossroads’ moedigen we onze leerlingen aan om hun talenten te volgen. De wegen die ze hier volgen, kruisen en verbinden zich automatisch met de wegen van een ander. Als je je talenten volgt, komt de rest dus gewoon vanzelf. Daardoor voelen de leerlingen zich ook goed binnen de artistieke muren van onze academie. Door samen met de afdeling Beeld in eenzelfde gebouw te zitten is er een tendens bij leerlingen om letterlijk en figuurlijk over het muurtje te kijken. Sommigen volgen dan ook les in verschillende afdelingen. De Dag van de Academies is ideaal om te tonen wat we in huis hebben. Dit kan nu even niet en daarom heeft ons team onder leiding van de ICT-coördinator Thomas Hoste een filmpje gemaakt van 45 minuten over hetgeen we het afgelopen jaar allemaal gedaan hebben, ondanks de lockdown. Ik was best overweldigd toen ik het bekeken had.”

Genoegdoening

Dit videofilmpje kan nog tot zondagavond 20.30 u. bekeken worden op het immense LED-scherm op de Grote Markt. Nico Logghe: “We willen de mensen in de huidige omstandigheden toch even uit hun kot lokken om coronaveilig te komen kijken wat wij met de afdelingen Muziek, Woord en Beeld allemaal realiseren. Tijdens een gewone Dag van de Academies komen honderden ouders naar hun kinderen kijken. Nu moet het even op die manier. Na dit weekend zal het filmpje ook op onze Facebookpagina en Youtube te zien zijn.” Op de Grote Markt zien we Nora Vermeersch, cursiste orgel, die speciaal komt kijken naar haar passage in de beeldmontage. “Ze zijn vorige vrijdag in de orgelles, die we krijgen in de Proosdijzaal van de kathedraal, komen filmen. Het is natuurlijk jammer dat het geluid niet werkte, maar de directeur heeft beloofd dat het in orde komt. Ik ben pas vier jaar geleden begonnen met muziek studeren. Als kind had ik al de goesting, maar het kwam er niet van en voor ik het wist was ik met pensioen. Ik haal er veel genoegdoening uit! En wees gerust: orgel dient niet alleen voor kerkmuziek, want we spelen ook pop en rock!”

AHA-quiz

Bij de ingang van dé Academie hebben de leerlingen van Woord-leerkracht Danny Louncke een babbelbox gemaakt waar je vragen kon stellen of iets vertellen van 10 tot 12. “Met de opnames zullen ze achteraf ook nog een filmpje maken. Nu kwam het vooral een mooie oefening op het vlak van improviseren. Daarnaast zijn nog twee leerlingen bezig aan de AHA-quiz die deze namiddag van 14 u. tot 15.30 u. live gestreamd zal worden. Ben Pannekoucke en Kevin Puype hebben die speciaal in elkaar gestoken om toch mensen te mogen zien. De quiz-vragen zijn doorspekt met wist-je-datjes rond de Academies en dan niet specifiek over Ieper.” Ben Pannekoucke vertelt wat er te winnen valt: “Eeuwige roem en glorie op sociale media. We plannen nog twee extra quizzen begin maart en begin april. Ikzelf ben verantwoordelijk voor de sfeer tijdens de live uitzending en Kevin zal de quiz presenteren. Er zit ook live muziek in en we krijgen het gezelschap van jurylid Victorine. We hopen toch straks een mooi aantal deelnemers te mogen verwelkomen. Zo kunnen we via digitale weg tonen wat we in de Woord-lessen opgestoken hebben.” (DS)

Videofilm dé Academie op de Grote Markt van Ieper tot zondagavond 7 februari (einde 20.30 u.) – AHA-quiz – zaterdagnamiddag 6 februari van 14 u. tot 15.30 u. via www.tiny.cc/AhaQuizTickets

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.