College de la Lys opent nieuw didactisch restaurant

In de school kunnen de leerlingen nu nog beter praktijkervaring opdoen. © CLL
Christophe Lefebvre

Dinsdagavond werd Petit Dlys, het didactische restaurant van het prestigieuze Collège de la Lys, onder ruime belangstelling geopend. Voor de hotellerie-afdeling van het college werd dit een langverwacht moment want met het nieuwe restaurant kunnen ze hun positie en reputatie op Belgisch niveau gaan verstevigen.

“Het klinkt misschien banaal maar voor onze leerlingen kwam het als een waardevolle aanvulling: eigen toiletten!” Algemeen directeur Ludovic Keirsbilck trok met deze erg aparte zin meteen de aandacht van de bomvolle zaal, tijdens een duidelijke toespraak.

“Onze school heeft zich in de loop der jaren weten op te bouwen als een broeiplaats voor culinair talent. Van chef-koks tot barmannen, van onthaalmedewerkers tot sommeliers. Allen konden ze hier groeien, omringd door leerkrachten die ook zelf hun strepen weten te verdienen. Helaas ontbrak het ons aan plaats om het talent nog meer te gaan stimuleren. We hadden slechts enkele tafels en een keuken maar van een bar of toiletten voor onze klanten was er geen sprake. Het ontvangen van iemand in een restaurant is meer dan eten op een bord alleen. We spreken over een totaalervaring en dankzij ons nieuwe didactische restaurant kunnen we iedereen laten kennis maken met alle facetten van de job.”

Naam en faam

Met de opening van Petit Dlys verdubbelt het bestaande restaurant niet alleen qua oppervlakte maar ook op gebied van zitplaatsen. De eerste plannen voor een uitbreiding werden vijf jaar geleden voorgesteld en in 2019 werd de eerste steen gelegd. In 2020 was het nieuwe restaurant klaar maar door de lockdown kon het niet meteen in gebruik worden genomen. Vandaag zijn leerlingen uit verschillende richtingen van het college er aan de slag, omgeven door een lerarenkorps met naam en faam.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.