https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Opleiding tot verpleegkundige voor Indiase studenten in Rhizo Kortrijk geschorst na slecht inspectierapport

Olaf Verhaeghe

Onderwijsminister Ben Weyts heeft de HBO5-opleiding verpleegkunde voor studenten uit India tijdelijk geschorst na een kritisch verslag van de Onderwijsinspectie. Ook Rhizo in Kortrijk biedt die specifieke graduaatsopleiding aan. Via die opleiding kunnen Indiase studenten in één jaar een Vlaams diploma halen om aan de slag te gaan in de zorgsector. Maar de kwaliteit van het onderwijs en de taalkennis van de studenten zou ondermaats zijn. “Ik moet toegeven dat ik geraakt ben door de manier waarop we hier worden aangesproken”, zegt Nancy Dedeurwaerder, directeur van Rhizo.

Er zullen voorlopig geen nieuwe Indiase studenten beginnen aan de specifieke HBO5-opleiding tot verpleegkundige in vier Vlaamse hogescholen. Het gaat om het verkort traject van Rhizo Kortrijk, Sint-Augustinus in Aalst, StFran in Leuven en Hivset in Turnhout waar die verpleegkundestudenten uit India een Vlaams diploma kunnen halen. Na een slecht rapport en een kritisch verslag van de Onderwijsinspectie besliste Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) maandag om de opleidingsprogramma’s tijdelijk te schorsen.

Lat niet verlagen

“Wij vingen onrustwekkende signalen op over de kwaliteit van deze programma’s. Zo zouden de studenten niet beschikken over de nodige taalekennis en zou de kwaliteit van het onderwijs an sich niet gegarandeerd worden”, aldus minister Weyts. “Net die kwaliteit van het onderwijs én de zorg later moet uiteraard bewaakt worden.” Uit het verslag van de Onderwijsinspectie blijkt dat het niveau van de Nederlandse taal, zowel bij het begin als bij het einde van de opleiding, te laag ligt. Bovendien lijken de opleidingen de Indiase verpleegkundigen vooral klaar te stomen voor een job in de ouderenzorg, maar worden andere aspecten zoals ziekenhuizen, psychiatrie of thuiszorg te vaak uit het oog verloren.

“We mogen de onderwijskwaliteit nooit opofferen om een nobel doel te bereiken”, zegt minister Weyts. “De bedoelingen achter deze aangepaste opleidingen voor Indiase verpleegkundigen waren ontegensprekelijk goed: inspelen op de grote vraag naar verpleegkundigen. Er moeten inderdaad meer handen aan het bed komen, maar dat betekent niet dat we de lat voor verpleegkundigen lager moeten leggen.”

Omdat er ook verontrustende elementen zijn buiten de scholen om, heeft Weyts het dossier overgemaakt aan de vier bevoegde parketten. Ook het arbeidsauditoraat en de sociale inspectie zijn intussen aan een onderzoek begonnen. Als het onderzoek strafbare feiten aan het licht brengt, dan zal de Vlaamse Overheid zich onmiddellijk burgerlijke partij stellen.

Geraakt

Nancy Dedeurwaerder, algemeen directeur van Rhizo en zo mee aan het hoofd van het opleidingsprogramma HBO5-verpleegkunde, geeft aan te schrikken van de communicatie van minister Weyts. “Op het overleg dat wij vorige week met de minister hebben gehad, was de toon een stuk minder hard”, zegt ze.

“Ik moet toegeven dat ik geraakt bent door de manier waarop wij als school en als opleiding worden aangesproken door de minister. Ook wij streven uiteraard naar kwaliteit, in de opleiding én later in het werkveld en aan het bed van de patiënten. Het lijkt alsof wij maar een bende prutsers die die met die Indiase studenten zomaar iets doen.”

Ook uit de eigen evaluatie van de graduaatsopleiding waren enkele werkpunten naar boven gekomen, zo geeft directeur Dedeurwaerder aan. “Wij geven onze lessen volledig in het Nederlands, wat uiteraard verre van evident is voor die groep studenten. We zijn zeker akkoord dat het startniveau van de taal beter moet vooraleer je aan de opleiding kan beginnen”, zegt ze.

“Ook op vlak van de focus op ouderenzorg hadden wij zelf al een bijsturing voorzien. We moeten deze mensen ook voorbereiden op een job in andere zorgtakken. Een derde punt waar we zelf al zijn aan het werken, is de verdere integratie van de Indiase verpleegkundigen onder de Vlaamse studenten. Het specifieke traject mag geen losstaande pijler zijn.”

Geen nieuwe studenten

Vandaag volgen 84 studenten uit India de opleiding bij Rhizo in Kortrijk. 24 onder hen studeren normaal gezien eind deze maand af, 60 anderen zitten in de helft van hun traject en studeren in januari volgend jaar af. Vraag is wel of zij na de zomervakantie hun opleiding zullen kunnen voortzetten. Directeur Nancy Dedeurwaerder is overtuigd van wel. “De opschorting betekent dat er geen nieuwe studenten mogen beginnen. Voor de huidige groep studenten blijven uiteraard alle taalvereisten en voorwaarden voor het diploma gelden.”

“Voorlopig geldt ook nog een inreisverbod omwille van de deltavariant van het coronavirus, dus sowieso zou het moeilijk zijn geweest om in september nieuwe studenten te verwelkomen”, aldus directeur Dedeurwaerder nog. “Wij zullen de komende weken en maanden alvast hard werken aan de verdere optimalisering van de HBO5-opleiding om toch zeker vanaf februari 2022 nieuwe studenten te mogen ontvangen. Ik ben ervan overtuigd dat dat zal lukken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.