Op uitwisseling in het eerste middelbaar, het kan in Kortrijk

Maren Van Belle, leerkracht Ellen Lefebvre, Sien Declercq, Juliette Desmet, leerkracht Quinten Van De Putte, Basile Steelant, directeur Sofie Vermandere, Quinten Vandenbroucke en directeur Franceska Verhenne. NIcolas Beele en leerkracht Barbara Mouton ontbreken op de foto. © EDB
Redactie KW

Het eerste groepje van de eerste graad uit het eerste jaar deed voor het eerst een uitwisselingstrip naar het buitenland. “Wij schrijven toch geschiedenis hiermee”, was de bedenking van een van de zes jongeren uit Rhizo Lyceum OLV van Vlaanderen die vorige week naar Valencia trokken. Volgend jaar komen Spanjaarden, Cyprioten en Portugezen naar Kortrijk.

Nicolas Beele uit Aalbeke, Sien Declercq uit Rollegem, Juliette Desmet uit Kortrijk, Basile Steelant uit Marke, Maren Van Belle uit Bellegem en Quinten Vandenbroucke uit Wevelgem zijn allemaal eerstejaars in Rhizo Lyceum OLV van Vlaanderen in Kortrijk. Samen met hun leerkrachten Barbara Mouton (Nederlands/Engels), Quinten Van De Putte (Nederlands/Engels) en Ellen Lefebvre (wiskunde) trokken ze van zaterdag tot en met vrijdag naar Valencia voor een uitwisselingsproject met leerlingen uit Spanje, Cyprus en Portugal.

De aanleiding van het uitwisselingsproject was ‘job shadowing’ oftewel ‘schaduwkijken’ voor leerkrachten, georganiseerd door het bekende uitwisselingsproject Erasmus. “We bleven in contact met een lagere school uit Valencia en schreven samen met de leerkrachten aan een project voor leerlingen”, vertelt directeur Franceska Verhenne. “Eind augustus kregen we dan het goede nieuws dat ons voorstel ook goedgekeurd werd voor subsidies.” 28 leerlingen uit het eerste middelbaar stelden zich kandidaat voor de uitwisselingen. “Uiteindelijk zijn we met drie jongens en drie meisjes uit het eerste jaar naar Spanje geweest, maar er volgen nog trips naar de verschillende deelnemende landen en dan krijgen anderen de kans”, klinkt het.

Gastgezinnen

“De selectie focuste vooral op hoe snel je contacten kan leggen en hoe zeer je interesse hebt voor kunst, cultureel erfgoed en ICT, de thema’s van de uitwisseling vorige week”, vertellen de leerlingen die werkten rond Dali en andere kunstenaars. Ze gingen ook naar een wetenschapsmuseum waar ze proefjes konden doen en als ontspanning was er een avond in een jump-park.

Quinten Vandenbroucke genoot vooral van de quiz met vragen over kunstenaars, hij won die zelfs. Juliette heeft de beste herinneringen aan de escape room in de bib van de school in Valencia. Voor Sien zal vooral het museum met beelden van de Fallas de Valencia, de jaarlijkse feesten in maart bijblijven. “Elk jaar wordt dan ook een kinderkoning en -koningin verkozen. Het meisje van het gastgezin waar wij verbleven was eerder al koningin geweest“, vertelt ze. Maren kon met haar gastgezin de stad verkennen, Basile vond vooral de ervaring van in een gastgezin logeren en het leren kennen van nieuwe gerechten en smaken fijn. De leerlingen verbleven per twee in een gastgezin, voor allemaal de eerste keer dat ze zo ver gingen zonder familie. “En het smaakte naar meer”, luidt het lachend in koor.

Eerste keer

Voor de zeven leerkrachten die werken rond de uitwisselingsprojecten in het OLV van Vlaanderen leek het vooral leuk om eens met eerstejaars zo’n projecten te doen. “We hadden al uitwisselingen met tweede en derde graad met Polen, Duitsland en Ierland, maar nu was het voor de eerste keer voor onze jongste leerlingen“, vertellen leerkrachten Barbara, Ellen en Quinten. “Ze staken hier heel veel van op. Sien en Juliette gebruikten vooral Google Translate om te communiceren met hun gezin waar de ouders noch Engels noch Frans spraken. Met de kinderen werd er in het Engels gesproken. Zij krijgen hun vakken meestal al in het Engels.”

In februari is OLV van Vlaanderen de gastschool voor Spanjaarden, Cyprioten en Portugezen. “Dan zullen zij onze school en ons land echt kunnen bezoeken”, aldus nog de leerlingen. “We toonden al een filmpje en binnenkort starten we met de inrichting van een heus Erasmushoekje op school. We kunnen bijna niet wachten tot ze naar hier komen!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier