Ook scholen in Alveringem op tijd klaar voor heropstart

Directeur Patrick Firey van de gemeentelijke basisschool: "Wij hanteren spatschermen in plaats van mondmaskers. Zo blijft ons gezicht zichtbaar." (foto AB)
Redactie KW

De drie scholen in groot-Alveringem zeggen klaar te zijn om opnieuw les te geven, maar ook dat het puzzelen is om alles geregeld te krijgen. De gemeenteschool vraagt extra helpende handen aan de gemeente om bij te springen in de noodopvang.

In gemeentelijke basisschool Spelenderwijs starten de kinderen van het eerste leerjaar op vrijdag 15 mei en die van het tweede en zesde op maandag 18 mei. “We willen rustig opstarten”, zegt directeur Patrick Firey. “Omdat geen enkele klas meer dan de toegestane 14 kinderen telt, moeten we geen klassen splitsen. De klaslokalen zijn ruim genoeg om leerlingen en leerkracht voldoende plaats te geven. De combinatie van lesgeven op school, online lesgeven en noodopvang is wel druk. Nogal wat ouders maken gebruik van de noodopvang en het preteaching vraagt ook veel van onze leerkrachten. Ze zetten opdrachten online, maar brengen ook wekelijks documenten aan huis. Op die manier bereiken we alle kinderen.”

“Ik heb aan de burgemeester de vraag gesteld of hij ons eventueel extra helpende handen kan sturen om de noodopvang te bemannen”

“Ik heb aan de burgemeester de vraag gesteld of hij ons eventueel extra helpende handen kan sturen om de noodopvang te bemannen. Andere maatregelen zijn eten in de eigen klas, veelvuldig ontsmetten van alle oppervlakken en de inrichting van de speelplaats met nadars. Leerkrachten dragen bij ons geen mondmaskers, maar spatschermen. Zo blijft hun gezicht zichtbaar. De eerste twee leerjaren mogen tot vier volle dagen naar school, het zesde leerjaar vier halve dagen. Wij kiezen voor het maximale omdat de kinderen die leertijd broodnodig hebben. Of de herinrichting van onze school ons op kosten jaagt? Dat valt mee. We installeerden in de toiletten een nieuwe wasbak met zes kranen in inox en we kochten handontsmetting, spatschermen en extra schoonmaakmiddel aan. Dat zijn allemaal zaken die geen fortuin kosten.”

Klas splitsen

Vrije basisschool De Libel in Leisele met wijkafdelingen Beveren en Izenberge en vrije basisschool De Verrekijker in Alveringem met wijkafdeling Stavele – ook scholen met veel kinderen – zijn eveneens klaar voor de heropstart.

“Wij moeten één klas opsplitsen omdat ze te groot is”, zegt directeur Jan Candaele van De Verrekijker. “Dat zorgt ervoor dat we extra leerkrachten en extra ruimte nodig hebben. We kunnen het voorlopig aan. Maar als de noodopvang plots aanzienlijk zou groeien, zie ik ons wel in de problemen komen, zowel op vlak van plaats als personeel.”

Directeur Sofie Maes van De Libel meldt dat in deze opstartfase haar team de puzzel aan kan. “Wij proefdraaien op vrijdag 15 mei om indien nodig in het weekend bij te sturen. Goed om te weten is dat wij aan de ingang een mobiele wasbak hebben geplaatst.” (AB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten