Ook Kortrijk roept kotbazen op om ‘effort’ te doen

(Archiefbeeld) © AN
Annelies Nollet

Het Kortrijkse college van burgemeester en schepenen heeft een brief verstuurd naar alle 250 Kortrijkse kotbazen. Daarin vragen ze hen om (indien mogelijk) de huur voor de maanden maart en april kwijt te schelden of om bepaalde kosten niet aan te rekenen. Veel studenten maken omwille van de coronacrisis immers geen gebruik van hun kot.

Kortrijk telt ongeveer 2.500 koten, beheerd door een 250-tal kotbazen en immokantoren. Allemaal kregen ze afgelopen week een brief in de bus met de vraag om een ‘effort’ te doen voor de studenten die bij hen huren. Veel studenten en hun ouders zien immers hun inkomen (deels) wegvallen. En dat terwijl de meeste van hen de coronacrisis thuis uitzitten. Veel koten staan dus leeg. “We kregen dan ook op het stadhuis geregeld de vraag of we daar niets aan konden doen”, aldus Kelly Detavernier (N-VA), schepen van Onderwijs. “Wij kunnen dat natuurlijk niet afdwingen, maar wilden wel de vraag stellen. De reacties zijn erg uiteenlopend. De ene kotbaas reageert ronduit boos, de andere was zelf al op het idee gekomen om kosten kwijt te schelden. Wij kunnen alleen maar hopen dat ze het gesprek aangaan.”

Korting

Universiteit Kulak kondigde eerder al aan dat alle studenten die in een van hun residenties wonen, 50 procent korting krijgen op de huurprijs in de maand april. Ook de verschillende hogescholen spraken af om een korting te voorzien. Bij Vives bijvoorbeeld moeten studenten 50 euro minder betalen (op een totale huurprijs van tussen de 250 en 350 euro). Het gaat over 260 studenten. “Een grotere korting kunnen wij ons financieel echt niet veroorloven”, aldus Hans Dhondt, diensthoofd studentenvoorzieningen van Vives. “Bovendien krijgen mensen met een groter kot op die manier meer korting. Studenten die echt in financiële moeilijkheden komen, kunnen wel bij onze sociale dienst terecht. In het slechtste geval kunnen we hun huur zelfs kwijtschelden.” Bij Howest, de derde instelling voor hoger onderwijs in Kortrijk, was wegens vakantie niemand bereikbaar.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.