Nieuwe vrijwilligers van harte welkom in vzw Krak: “We proberen bruggen te bouwen”

Mathias Vanopbroeke (onderaan, derde van links) met de vrienden van het jeugdhuis tijdens de oudejaarsfuif New Years Eve in 2017 in de Spikkerelle, waar Mathias als vrijwilliger van dienst was. © gf
Redactie KW

Een van de ambities van vzw Krak is om via hun vernieuwde werking Krak 2.0 nieuwe doelgroepen aan te spreken. Het jeugdhuis wil onder meer jongeren met een beperking, jongeren uit moeilijke thuissituaties en jongeren met een migratie-achtergrond actiever betrekken.

Vzw Krak werkt al samen met Groep Ubuntu x 8K en het Sociaal Huis. “In het verleden deden we al enkele acties”, vertelt projectmedewerker Freek Notebaert (33). “Zo is er sinds een aantal jaar een cliënt van Groep Ubuntu x 8K als vrijwilliger aan de slag bij ons in het jeugdhuis. Ook hebben we bruggen proberen te bouwen met vluchtelingen woonachtig in Avelgem door werkdagen en ontmoetingsmomenten te organiseren. Dat is een belangrijk onderdeel van onze buurtwerking die we verder willen uitbouwen. Bovendien investeerden we onlangs in toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers door een rolstoeltoilet te voorzien.”

“Het jeugd- en cultuurwerk ligt zo goed als plat door de huidige coronamaatregelen, maar het werken met jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties blijft in principe wel mogelijk. We willen dan ook in de huidige lockdown beschikbaar blijven voor deze jongeren.”

Iedereen welkom

Mathias Vanopbroeke (30) werkt sinds een drietal jaar in vzw Krak als vrijwilliger en doet aan zelfstandig begeleid wonen binnen Groep Ubuntu x 8K. Hij getuigt dat iedereen welkom is in het jeugdhuis en dat er samen met de stuurgroep van vzw Krak individueel wordt afgestemd. “Mensen met een beperking kunnen zichzelf zijn in het jeugdhuis. Ze nemen je zoals je bent en luisteren naar wat je zelf wilt betekenen in hun werking. Dat kan gaan van barmedewerker tot het uitvoeren van logistieke taken als de frigo aanvullen en opkuis- en opruimtaken.”

Week zinvol invullen

“Op vrijdag help ik projectmedewerkers Joachim Wannyn en Freek Notebaert met opkuis- en opruimwerk van het jeugdhuis dat telkens opent om 16 uur. De bedoeling is dat ook andere mensen van Groep Ubuntu x 8K hun plaats vinden binnen deze werking. De aanspreekfiguur waar ik kan op terugvallen is Freek Notebaert, maar sowieso kan je als vrijwilliger bij iedereen van de stuurgroep steeds terecht.”

“Buiten het vrijwilligerswerk bij vzw Krak werk ik ook als vrijwilliger bij de vrije basisschool Sint-Jan Berchmans in Avelgem waar ik de rechterhand ben van een aantal leerkrachten uit het kleuteronderwijs. Een derde werkplek is de speelotheek De Speelvogel in Kortrijk waar ik vrijwillig onthaalmedewerker ben. Dat vormt samen een mooie combinatie om mijn week zinvol in te vullen”, besluit Mathias Vanopbroeke.

(GV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten