Nieuwe sporthal voor De Verrekijker en Vikingschool in Roeselare

Gezellig wel maar te klein voor hedendaags onderwijs. (foto SB) © (foto SB)
Peter Soete

Scholengroep Arkorum die de 18 katholieke kleuter- en basisscholen van Roeselare groepeert, blijft inzetten op nieuwe schoolinfrastructuur. Zowel in de Vikingschool als in De Verrekijker in Rumbeke komen een nieuwe sporthal en nieuwe leslokalen.

Nieuwe en perfect uitgeruste klaslokalen, een moderne en multifunctionele sporthal, iedere schooldirecteur droomt er van. In de Vikingschool en De Verrekijker hoopt men om deze in september 2020 in gebruik te nemen. Voor de Vikingschool lijkt dit merkwaardig omdat de wijkschool in het Rodenbachkwartier nog geen jaar geleden een nieuw gebouwencomplex in gebruik nam.

Drie bouwperiodes

“Om dit te kaderen, moeten we even terugduiken in de geschiedenis”, steekt Francis Devolder, coördinerend directeur van Arkorum, van wal. “In de jaren 50 van de vorige eeuw toen deze wijk ontstond, was er een meisjesschool Maria’s Kinderhof in De Hagewinde en in het huidig wijkcentrum ‘t Schuurtje was er voor de jongens de Dominiek Savioschool. In 1960 werd een nieuwe jongensschool gebouwd naast De Hagewinde en twee jaar later verhuisden alle jongens naar deze nieuwe locatie. In 1976 werd het een gemengde lagere school en er kwam onvermijdelijk een plaatstekort. Daarom werden in 1980 nieuwe klaslokalen bijgebouwd. Een derde bouwfase werd opgestart in 2001 omdat er een nieuwe verkaveling kwam onder meer in de Domien Craccostraat. Het heeft echter 15 jaar geduurd vooraleer die derde bouwfase werd gerealiseerd.”

Mooie sporthal

“En nu, enkele maanden na de inhuldiging van de nieuwbouw, kondigen we in de Vikingschool opnieuw bouwwerken aan. We konden dat niet koppelen aan het vorige bouwdossier omdat we niet zouden voldoen aan de norm: ons leerlingenaantal zou toen nooit voldoende geweest zijn om dergelijk groot bouwdossier goedgekeurd te krijgen. In dit nieuwe dossier is dit wel het geval. Voor de aanvraag van een sporthal hebben we de som van de leerlingen van De Hagewinde en de Vikingschool genomen en dat vormde absoluut geen probleem om een mooie, grote sporthal te voorzien. Er komen twee sportvelden met een akoestische wand en aparte kleedkamers zodat er twee klassen tegelijk kunnen sporten. Zowel de leerlingen van De Hagewinde als van de Vikingschool kunnen er dus op hetzelfde ogenblik terecht.”

“En het klopt dat we een viertal nieuwe lokalen bijbouwen en daar zijn twee redenen voor. Eerst en vooral is er de nieuwe verkaveling die er is gekomen bij Decathlon. De Vikingschool telt nu 309 leerlingen en dat zijn er elf meer dan verleden jaar op hetzelfde tijdstip. In de komende jaren zal dat cijfer trouwens nog aangroeien.”

Twee worden één

“Bovendien zullen we enkele klaslokalen die in de jaren 60 werden gebouwd, samenvoegen en moderniseren. Dat zijn weliswaar gezellige klaslokalen maar wel lokalen die veel te klein zijn voor het onderwijs van vandaag. Maar als we dus van twee klaslokalen één maken, hebben we natuurlijk enkele lokalen minder.”

“We hebben het geluk gehad dat we een stuk braakliggend land konden kopen net naast de nieuwe ingang van de school in de Groenestraat. Die grond heeft een oppervlakte van net geen 2.000 m² en was eigendom van Parochiale Werken die het verkocht heeft aan onze scholengroep. Er komt een stuk van de nieuwe sporthal op die verworven grond maar we voorzien ook de sloop van een stuk van de klaslokalen die in de jaren 80 zijn gebouwd.”

De Verrekijker

“Ook in De Verrekijker in Rumbeke wordt er gebouwd. Net als in de Vikingschool komt daar een sporthal en enkele nieuwe klaslokalen. Die nieuwe gebouwen komen er langs de Rumbeeksesteenweg.”

“Zowel voor de Vikingschool als De Verrekijker willen we dit jaar nog de eerste steen leggen. En het is de bedoeling dat beide scholen op 1 september 2020 kunnen gebruik maken van de nieuwe lokalen en sporthallen.

“Maar eerst moeten er nog de nodige bouwvergunningen aangevraagd worden en komen er vergaderingen met de architecten vooraleer we kunnen beginnen bouwen.”

(PS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.