Nieuwe speelplaatsen voor basisscholen in Zillebeke en Voormezele: Een race tegen de schoolklok…

We zien Koen Schelpe, Julie Debacker, Marijke Landuyt en Evelyne Roesbrugghe op de vernieuwde speelplaats van basisschool Sint-Vincentius in Zillebeke. (foto EG)
Erwin Gabriëls
Erwin Gabriëls Medewerker KW

Zowel in vrije basisschool Sint-Vincentius in Zillebeke als in Het Wij-Land in Voormezele gaat het nieuwe schooljaar straks van start met een vernieuwde speelplaats. Vooral in Voormezele is het nog een race tegen de klok om alles op tijd klaar te hebben.

Afgelopen weken werd de speelplaats van VBS Sint-Vincentius een drukbezochte plaats. De koer werd voorzien van een kleurrijk fietsparcours en leeslounge. “De werkgroep van leerkrachten en het oudercomité bouwde een leeslounge. Er werd gemeten, geschuurd en geboord. Het resultaat is dan ook geslaagd. De school kreeg van het oudercomité ook de steun om ook een fietsparcours te laten schilderen op speelplaats. Dit fleurt de hele speelplaats op”, vertelt directeur Koen Schelpe.

Deze veranderingen kondigen het begin aan van een reeks wijzigingen in de buitenzone van de school. Samen met de overheidsdienst MOS voor duurzame speelplaatsen plant de school een tuinproject. Deze tuin bestaat nu uit gras, de zandbak en binnenkort buitenkeukentjes maar zou er binnenkort helemaal anders moeten uitzien met een sportzone, een speelbos en speelheuvel. “Dit vraagt wat investeringen van de school, maar we hopen via MOS te kunnen rekenen op de nodige subsidies”, bemerkt Koen Schelpe.

Vernieuwde speelplaats blikvanger tijdens netbaltornooi

“De werkgroep speelplaats heeft hele mooie plannen en ideeën. Wij willen investeren in een tuin als het verlengde van onze speelplaats. Wij vinden het belangrijk om buitenlucht en buitenspelen centraal te zetten. Deze mooie buitenruimte zal ook plaats bieden om comfortabel buiten les te geven met meerdere klassen. De visie van deze vestiging van Simizil ligt dan ook in het verlengde van de andere vestiging: zelfontdekkend en zelfverantwoordelijk leren. Dit alles biedt een mooie meerwaarde als de omkadering van de juiste zorg er is.”

Ecologische aanpak

De nieuwe speelplaats is ook de locatie voor het aankomende netbaltornooi van de school. “Naar jaarlijkse gewoonte kunnen we dit jaar ook opnieuw het netbaltornooi voor onze ouders en leerlingen organiseren op 17 en 24 september. Dit is een hoogtepunt in ons schooljaar waarbij onze vernieuwde speelplaats een blikvanger zal zijn”, besluit Koen Schelpe.

Ook de speelplaats van de vrije basisschool Het Wij-land in Voormezele wordt momenteel grondig aangepakt. Het afdak krijgt er eveneens een grondige renovatie. De school vermindert ook de ecologische voetafdruk. “15 jaar geleden kregen we een doorlichting en werd de opmerking gemaakt dat de speelplaats niet helemaal meer in orde was”, vertelt directrice Lena Sohier. “We hebben toen een dossier voor vernieuwing ingediend bij Agion, het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs. Alles werd op de lange baan geschoven. Tot we in 2019 bericht kregen dat we mochten beginnen met de vernieuwing van de speelplaats. Een architect maakte een nieuwe prijsraming op en die werd goedgekeurd zodat 70 procent gesubsidieerd wordt. Het bleek niet haalbaar om de werken tijdens de grote vakantie klaar te hebben”, vervolgt Lena Sohier. “Om de speelplaats afgewerkt te krijgen tegen 1 september, zijn de werken daarom tijdens de tweede week van juni begonnen. De leerlingen konden terecht op het speelplein achter de school en vertoefden er graag in een groene omgeving. Intussen zijn de werken volop aan de gang. De speelplaats wordt volledig betegeld, er komt een nieuwe bedekking van het afdak en er werden twee regenwaterputten van elk 15.000 liter aangebracht en bovendien werden alle nutsvoorzieningen vernieuwd. Door het gebruik van regenwater voor het sanitair kunnen we ook onze ecologische voetafdruk sterk verminderen.”

“Volgens de aannemer is het haalbaar om de speelplaats en de nieuwe bedekking van het afdak tegen het begin van het schooljaar klaar te hebben. We hadden op zondag 12 september een officiële opening voorzien, maar die zullen we moeten uitstellen door de nog geldende coronamaatregelen. Hoe dan ook zullen alle werken een enorme verbetering voor onze school betekenen”, besluit Lena Sohier.