Nieuwe bakkerijschool van Ter Groene Poorte geopend, ministers Weyts en Jambon steken samen met burgemeester handen uit de mouwen

Ministers Ben Weyts en Jan Jambon openen nieuwe bakkerijschool Ter Groene Poorte, samen met de Brugse burgemeester Dirk De fauw. © (Foto Davy Coghe)
Redactie KW

De bakkers in opleiding aan Ter Groene Poorte in Brugge konden op hun eerste schooldag meteen terecht in een gloednieuw schoolgebouw. Minister-president Jan Jambon en onderwijsminister Ben Weyts kwamen de nieuwe infrastructuur openen en staken samen met burgemeester Dirk De fauw ook zélf de handen uit de mouwen.

Een eerste schooldag is altijd iets speciaals, maar voor de leerlingen, leerkrachten en directie van de bakkersopleiding van hotelschool Ter Groene Poorte was die vandaag toch nog een tikkeltje spannender. Ze mochten namelijk aan de slag gaan in een gloednieuw gebouw mét ook bijzonder innovatieve technologie en ruime, moderne klaslokalen en ateliers. De hele operatie kostte zo’n drie miljoen euro waarvan de helft werd betoelaagd door de Vlaamse regering.

Die was met zowel minister-president Jan Jambon en onderwijsminister Ben Weyts (beiden N-VA) dan ook bijzonder sterk vertegenwoordigd voor de officiële opening van de nieuwe infrastructuur. Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) heette hen samen met de directie en het bestuur van Ter Groene Poorte van harte welkom in Brugge.

Bij het betreden van het gebouw springt meteen de nieuwe en aantrekkelijk aangeklede bakkerijwinkel in het oog. Daar kunnen ook mensen los van de school terecht voor hun dagelijks brood, een stukje taart maar ook om ter plaatste te ontbijten met zicht op de leerlingen in het atelier. In een van die nieuwe ateliers, uitgerust met hoogtechnologische elektrische ovens en inductiefornuizen die de oude gasvuren vervangen, staken beide ministers en de burgemeester zelf de handen uit de mouwen.

Stokbrood

Ze mochten onder de kundige leiding van een van de vakleerkrachten een stukje deeg voor stokbrood bewerken en deden het al bij al niet onaardig. “Mijn broodje is gebakken”, grapte minister Weyts. In de nieuwe infrastructuur werd veel aandacht besteed aan klimaat en luchtkwaliteit. Zo wordt elk lokaal op een vaste temperatuur gehouden zodat ook bij warme dagen de kwaliteit van de producten wordt gewaarborgd.

De lokalen zijn bovendien voorzien van een ventilatiesysteem via de dampkappen van de ovens waarmee overal, op een tijdspanne van maximaal één uur, de volledige lucht van een ruimte kan ververst worden.

Wat het leerlingenaantal betreft zijn ze bij Ter Groene Poorte behoorlijk tevreden. “We zijn het nieuwe schooljaar gestart met zo’n duizend leerlingen. Daarvan kiezen er zo’n 400 voor bakkerij en dat is daarmee de grootste opleiding. Ook in de specialisatiejaren kiezen veel studenten voor een extra jaartje patisserie en chocolade”, weet communicatieverantwoordelijke Daan Vanslembrouck.