Nieuwbouw Sint-Idesbald feestelijk ingehuldigd

De nood was er al 20 jaar, maar nu pas kon het nieuwe schoolgebouw van OC Sint-Idesbald officieel ingehuldigd worden. Dat gebeurde in het bijzijn van minister Hilde Crevits. Zij had een cheque mee van 550.000 euro om de capaciteitsproblematiek in het Roeselaars onderwijs tegen te gaan.

De nieuwbouw werd vrijdagavond officieel ingehuldigd door minister Hilde Crevits. (Foto SB) © Stefaan Beel

Sinds begin dit schooljaar kunnen de leerlingen van orthopedagogisch centrum Sint-Idesbald, afdeling BuSO terecht in een nieuw schoolblok van 2.600 vierkante meter. Geen moment te vroeg, want de nood was er 20 jaar geleden al. Maar nu pas kwamen de nodige fondsen vrij. Het bouwproject koste in totaal 4.300.000 euro en kon rekenen op subsidies vanuit Agion.

“De leerlingen van de afdeling bouwen meosten vroeger leren metsen in oude boerderijgebouwtjes, maar dat is nu volledig verleden tijd. Ook de opleidingen tuinbouw en handel- en magazijnbeheer hebben hun nieuwe stek al in gebruik genomen”, vertelt directeur BuSO Geert Demolder. In het nieuwe gebouw zijn er werkplaatsen met een hoogte van zes meter. “Op die manier kunnen leerlingen bouw bijvoorbeeld al realistische dakconstructies plaatsen. Daarnaast hebben ze nu een grote materiaalruimte, propere kleedruimtes en liften voor de zware materialen.”

Alles zit zo op één locatie, dat is ook belangrijk, zeker voor de leerlingen met gedrags- en emotionele stoornissen. “Dat geeft hen rust en we merken dan ook een daling van agressie-incidenten”, klinkt het.

Voorbeeld

Minister Hilde Crevits was aanwezig voor de feestelijke opening van de gebouwen. “We staan de komende jaren voor enkele serieuze uitdagingen met een zo kwalitatief mogelijk onderwijs als betrachting”, aldus de minister. “Sint-Idesbald is er alvast een goed voorbeeld van. Open, flexibel, aangepast aan de noden van de 21ste eeuw waar de leerlingen kansen krijgen, kortom het symbool voor de nieuwe school.”

In de marge raakte bekend dat Roeselare een schijf van 550.000 euro krijgt van de Vlaamse overheid om in het onderwijs te investeren. “Dat is al de derde keer dat we de nodige subsidies krijgen”, vertelt burgemeester Luc Martens. “In totaal komen we nu de laatste jaren al op meer dan 4 miljoen euro en dat is mooi, maar dat bedrag is ook meer dan nodig. Op deze manier kunnen we bepaalde investeringen versneld doorvoeren. Het bedrag is er, nu moeten we nog bekijken waar de investeringen het best gebeuren”, besluit de burgemeester.

(TD)

Lees meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Roeselare.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.