Nieuwbouw- en renovatieproject gestart in gemeentescholen De Kim en De Beuk: “Werken zullen gefaseerd verlopen”

Redactie KW

In de gemeentescholen De Beuk en De Kim staan ingrijpende werken op het programma. De nieuwbouw- en renovatie in de tweede gemeentescholen zal 6,191 miljoen euro kosten die voor 4,267 miljoen euro wordt gesubsidieerd door het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION). De werken zullen gefaseerd verlopen en 4 jaar duren.

“De oudste schoolgebouwen op de site De Kim-De Beuk aan de Sint-Amandusstraat dateren van 1955”, verduidelijken burgemeester Claude Croes (bevoegd voor onderwijs) en schepen van Patrimonium Regine Rooryck (beiden CD&V).

“De infrastructuur is aan een grondige renovatiebeurt toe. De chalets die voor De Kim werden bijgeplaatst om het plaatsgebrek op te vangen, voldoen niet meer aan de huidige normen en moeten worden vervangen. Ook de huidige refter en keuken moeten worden gemoderniseerd. We investeren in een aangepaste en hedendaagse infrastructuur voor ons gemeentelijke onderwijs. We gaan voor een nieuwe ontwikkeling waarin beleving, stimulatie en groei centraal staan.”

“Met een renovatie van de bestaande infrastructuur en een nieuwbouw voor het buitengewoon onderwijs De Kim en het lager onderwijs De Beuk creëren we een optimale omgeving voor de vorming en ontwikkeling van de leerlingen. Het studiebureau Sweco tekende het ontwerp voor de nieuw te bouwen klaslokalen en refter alsook de renovatie en herinrichting van de bestaande klaslokalen en speelplaatsen.”

“Gezien de beperkte ruimte en een operationeel blijvende schoolomgeving was dat geen makkelijke puzzel. De werken zullen dan ook gefaseerd uitgevoerd worden, zodat de werking van de school gegarandeerd kan blijven. Er zijn vier fasen voorzien en als alles naar wens verloopt, moeten de werken tegen augustus 2025 afgerond zijn.”

Chalets afbreken

“We starten de werken op de achterste speelplaats van De Beuk die grenst aan het kerkhof”, verduidelijken burgemeester Croes en schepen Regine Rooryck. “Daar wordt de speelplaats een tijdelijke werfzone en worden de huidige fietsenstalling, chalets en een deel van het aansluitend werkhuisje aan de begraafplaats afgebroken.”

“De begeleiding van de kinderen die op vandaag in de chalets plaatsvindt, wordt tijdelijk georganiseerd in de bestaande klaslokalen. In de toekomst wordt hiervoor een nieuwe plaats voorzien in de bestaande woning naast De Kim. De villa wordt volledig gerenoveerd en heringericht in functie van de benodigde onderwijsvoorzieningen.”

Nieuwbouw De Kim

“In de tweede fase vernieuwen we de ingang van De Kim. Daarbij schuift de huidige parking een aantal meter op en voorzien we een nieuwe toegangspoort tot de school. Niet alleen is deze aanpassing een visuele verbetering, ook de veiligheid en het gemak van de kinderen zullen verbeteren.”

Zicht op de nieuwe refter vanaf de speelplaats van de lagere school De Beuk. (Foto gemeente Deerlijk)
Zicht op de nieuwe refter vanaf de speelplaats van de lagere school De Beuk. (Foto gemeente Deerlijk)

“De conciërgewoning wordt afgebroken en maakt plaats voor een nieuwbouw. Op het gelijkvloers komen enkele klaslokalen, het onthaal en een ruimte voor de directie. De eerste verdieping wordt volledig voorzien van nieuwe klaslokalen. In fase 3 en 4 gaan we aan de slag met de nodige renovatiewerken. In de derde fase gaat het vooral over het renoveren van alle bestaande klaslokalen in De Kim alsook de speelplaats.”

“In deze fase verdwijnt ook de trap die momenteel in verbinding staat met de lokalen en de turnzaal op de eerste verdieping. Die maakt plaats voor een liftschacht. In de vierde en laatste fase staat de renovatie van alle lokalen van De Beuk op de planning”, klinkt het.

(RD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier