Nieuw verkozen kindergemeenteraad van Oostrozebeke start met heel veel ambitie: “Meer activiteiten en meer groen”

Fier als een gieter mochten de pas verkozen kindergemeenteraadsleden poseren voor de allereerste officiële foto. (foto CLY)
Julien Cluyse
Julien Cluyse Medewerker KW

In Oostrozebeke werd een nieuwe kindergemeenteraad verkozen en geïnstalleerd. De 19 verkozenen zijn bijzonder enthousiast en zitten boordevol ideeën. De Mandelgemeente nog kindvriendelijker maken, is hun streefdoel. En er moeten ook meer buitenschoolse activiteiten komen, zodat kinderen elkaar ook buiten de school beter leren kennen.

Zowel de leerlingen van het vijfde als het zesde leerjaar konden zich kandidaat stellen om te zetelen in de kindergemeenteraad. Door het grote aantal kandidaten werden er voorverkiezingen gehouden. Iedere kandidaat mocht zich voorstellen en motiveren wat ze willen waarmaken in Oostrozebeke. De leerlingen van de Ginsteschool en VBS Mandelbloesem gingen na de herfstvakantie naar de stembus.

Lint

Op vrijdag 26 november had de startvergadering plaats in de raadszaal van het gemeentehuis onder leiding van meester Jonas Van D’Huynslager, eveneens schepen van Jeugd binnen de huidige gemeenteraad. Tijdens de eedaflegging kreeg elke verkozene het felbegeerde driekleurig lint omgord. Bij de volgende zitting wordt een voorzitter van de kindergemeenteraad aangesteld.

Er waren voor de 19 ‘postjes’ maar liefst 35 kandidaten waarvan 20 voor het centrum en 15 voor de Ginste. Na de stemming kreeg de Ginsteschool 7 mandaten en 12 voor het centrum. Merkwaardig is dat er voor de eerste keer meer meisjes (11) dan jongens (8) in de kindergemeenteraad zetelen. De vertegenwoordigers van de Ginsteschool voor het vijfde leerjaar zijn Seppe Van Huylenbrouck, Marie Van Huylenbrouck en Thibe Serlet en voor het zesde leerjaar Loic Desimpelaere, Zoë Declercq, Axelle Tack en Elodie Tack. De centrumscholen worden vertegenwoordigd door Moise Rosselle, Margaux Vermandele, Lieke Bogaert, Iilen Hoste, Oona Demol en Nolan Luyckfasseel voor het vijfde leerjaar en Matiz Akpinar, Matteo Nolf, Sem Vanderborght, Lloyd Castelein, Colette Dujardin en Nora De Leersnijder voor het zesde leerjaar.

“Bij de eedaflegging mochten alle verkozenen kort hun ideeën formuleren. Ze willen vooral dat er nieuwe en nog meer activiteiten georganiseerd worden voor de jeugd. Verder ging veel aandacht naar de zwerfvuilacties, meer activiteiten in het woonzorgcentrum Rozenberg en er zou ook moeten geijverd worden voor nog meer groen in de gemeente”, besluit schepen Jonas Van D’Huynslager.

(JC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.