https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Nieuw reftergebouw Prizma in Kasteelstraat ingehuldigd

© Frank Meurisse
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Scholengroep Prizma heeft zijn nieuwe reftergebouw langs de Kasteelstraat ingehuldigd en ingezegend. De nieuwbouw van 2.000 m² huisvest niet alleen een refter voor 550 leerlingen van campus Instituut de Pélichy en de Middenschool, maar ook twee wetenschapsklassen.

De moderne nieuwbouw staat in de Kasteelstraat, op een plaats waar vroeger een oude priesterwoning stond die niet meer in gebruik was. “Omdat onze oude eetzalen stilaan niet meer van deze tijd waren én ons leerlingenaantal nog steeds in de lift zit, drong een nieuwbouw zich op”, vertelt Prizma voorzitter van de raad van bestuur Jean-Paul Vallaeys. “Voor beide scholen samen zitten we aan een leerlingenaantal van 950 en we hebben ook nog eens 140 personeelsleden. Het nieuwe gebouw huisvest een refter voor warme gerechten op het gelijkvloers. Daar kunnen 550 leerlingen terecht. Door in shifts te werken, kunnen we alles makkelijk organiseren. Op de eerste verdieping hebben we een broodjeseetzaal voor wie niet warm eet, maar ze kan buiten de middaguren ook als studiezaal dienst doen. Op de tweede verdieping is tot slot ruimte voor twee wetenschapsklassen.”

De eerste plannen voor het bouwproject rijpten in 2017 en in februari 2020 volgde de eerste spadesteek. “Op donderdag 2 september konden we het gebouw voor het eerst in gebruik nemen”, zegt Rudy Maes, voorzitter van de werkgroep Infrastructuur bij Prizma. “Met dank aan de aannemer, die tegen een strakke deadline aankeek en die toch maar mooi gehaald heeft. Door de coronacrisis lagen de werken immers onverwacht zes weken stil.” Nog door de pandemie konden de eerste steenlegging of het plaatsen van een meiboom niet op gepaste wijze gevierd worden. “Daarom is de inhuldiging van het gebouw nu de gelegenheid om alle betrokkenen op passende wijze te bedanken”, aldus Jean-Paul Vallaeys.

Het project kwam tot stand dankzij een publiek-private samenwerking met Scholen van Morgen. Daarbij wordt het gebouw voor 25 procent gefinancierd door de Vlaamse overheid en met inbreng van AG Real Estate en BNP Paribas Fortis. Het wordt ook dertig jaar lang mee door die partijen onderhouden, waarna de school alles overneemt. Het prijskaartje bedraagt ruim 4 miljoen euro.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.