Net voor lockdown gestart als schooldirecteur: “Gevoel dat ik pas nu écht kan beginnen”

Directeur Tommy Van Steenwinkel van de Emelgemse Sint-Pietersschool is helemaal klaar voor de eerste schooldag. "We willen een zo normaal mogelijke schoolomgeving garanderen." © Frank Meurisse
Philippe Verhaest

Hij had amper een tweetal weken de oversteek gemaakt van van de basisschool Heilig Hart naar Sint-Pieter in Emelgem toen het coronavirus de hele wereld lam legde. Directeur Tommy Van Steenwinkel zette meteen in op heldere communicatie en kijkt na een deugddoende vakantie uit naar 1 september. “Elk kind moet zich hier goed voelen. Dan voel ik me óók goed.”

Een duidelijk ontspannen Tommy Van Steenwinkel begroet ons in ‘zijn’ Prizma basisschool Sint-Pieter. Hij heeft er daags voordien een stevige vergadering met het lerarenkorps op zitten en is ervan overtuigd dat zijn hele team klaar is om de om en bij de 420 kleuters en leerlingen met open armen te ontvangen. Een heel verschil met midden maart, toen de Oostrozebekenaar net als directeur aan de slag was gegaan en de spreekwoordelijke hel losbrak.

Hoe hebben jullie de lockdown beleefd?

“Dat waren eigenlijk erg drukke maanden. Van de ene dag op de andere moest onze school de deuren fysiek sluiten en werd volop ingezet op online lessen. Niet evident voor ons team, maar ze hebben de switch nagenoeg zonder problemen gemaakt. Chapeau daarvoor. Evident was het niet, want ook zij misten het face to face-contact. Ze hebben elkaar tijdens die drie maanden echt gemist. Maar we misten ook de ontmoetingen met de ouders. Samen met hen beslissen we wat het beste leerproces voor onze leerlingen, hun kinderen, is. Ook dat viel weg. Toen we in juni met klasbubbels konden opstarten, was iedereen blij om opnieuw op school aan de slag te kunnen.”

Ik beschouw duidelijke informatie als een hoeksteen van onze organisatie – Tommy Van Steenwinkel

Ik kan me voorstellen dat dergelijke maanden veel van een mens vergen.

“We hadden echt nood aan de voorbije zomervakantie. Mentaal heeft de coronacrisis erg veel van ons gevraagd. Er was ook die constante onzekerheid. De draaiboeken veranderden voortdurend, vrijwel elke dag kwamen nieuwe regels op ons af. Dat maakte er de dagelijkse werking zeker niet makkelijker op.”

U zat als directeur aan de schoolpoort op uw knieën om de handjes van de leerlingen te ontsmetten…

“Dat vond ik mijn plicht. Betrokkenheid draag ik hoog in het vaandel. Er was weer contact mogelijk, dan moet je daar ten volle gebruik van maken. Ik was immers nieuw als directeur, dan wil je toch de kinderen en hun ouders leren kennen? De mondmaskers zorgden voor een zekere hindernis, maar er kon tenminste live met elkaar gepraat worden.”

Nu start u aan uw eerste volledige schooljaar in Emelgem. Hoe groot is de goesting?

“Héél groot. Ik heb het gevoel dat ik pas nu écht hier kan beginnen. En het schooljaar start bijna helemaal zoals in normale omstandigheden. Er zijn geen klasbubbels meer, op de speelplaats mogen kinderen door elkaar lopen en de mondmaskers voor volwassenen zullen nog even standaard blijven. Het kleurencodesysteem is echt een zegen. Nu weten we tenminste wat er op ons kan afkomen. We willen een zo normaal mogelijke schoolomgeving garanderen.”

Tommy Van Steenwinkel.
Tommy Van Steenwinkel.© Frank Meurisse

De leerlingen hoeven geen mondmasker te dragen, maar hygiëne lijkt belangrijker dan ooit te worden.

“Klopt. Handen wassen wordt de regel en op alle mogelijke plaatsen voorzien we ontsmettende lotion. In de klaslokalen hoeven leerkrachten geen mondmasker te dragen, zolang de afstand kan gegarandeerd worden. Wanneer de leerkracht bijvoorbeeld een leerling persoonlijk wil helpen, zal er wel een mondkapje nodig zijn. Maar ondertussen is iedereen het gewoon om dit te dragen, dat zal dus geen probleem vormen. Het valt trouwens op dat het ‘nieuwe normaal’ voor kinderen geen obstakel vormt. Zij zijn erg flexibel en hebben zich razendsnel aan een wereld met corona aangepast.”

Ik ben gelukkig als elk kind bij ons voldoende aandacht krijgt en zich goed voelt op school – Tommy Van Steenwinkel

Tijdens de lockdown communiceerde u erg helder naar de ouders toe. Bewust?

“Ik beschouw heldere en snelle informatie als een hoeksteen van onze organisatie. Iedereen heeft recht te weten wat er te gebeuren staat en welke impact bepaalde beslissingen hebben. Ouders sturen hun kinderen in volle vertrouwen naar onze school, dan is het aan ons om een veilige context voor hen te creëren. Ook met de leerkrachten voer ik een open beleid. Zo zijn ook zij perfect voorbereid op 1 september. Onder code geel mogen uitstapjes weer, zijn zwemlessen mogelijk, mogen leesmoeders en kinesisten de school betreden… Maar áls er iets zou wijzigen, zorg ik ervoor dat iedereen zo snel mogelijk op de hoogte is.”

Er komen dit schooljaar, naast de coronarealiteit, ook stevige bouwwerken op Sint-Pieter af.

“In maart 2021 start de bouw van een nieuw administratief centrum, een nieuwe polyvalente zaal, vier klassen, een eet- en sportzaal… Die moeten in het voorjaar 2022 achter de rug zijn. Ook de speelplaats wordt onder handen genomen. Broodnodige werken en die zullen wat flexibiliteit van onze mensen vragen. Maar de voorbije maanden hebben ze al meermaals bewezen dat ze élke uitdaging aankunnen.”

Wanneer zal u een gelukkige directeur zijn?

“Dat ben ik al, want ik doe mijn job zielsgraag. We streven ernaar dat elk kind bij ons voldoende aandacht krijgt en zich goed voelt op school, ook in deze tijden. Dan voel je je als directeur óók goed.”