Nauwere samenwerking tussen Hoger Beroepsonderwijs en Hogeschool Vives biedt drie nieuwe opleidingen

Redactie KW

Zeven onderwijsinstellingen in West-Vlaanderen ondertekenen op donderdag 12 juni een samenwerkingsakkoord en vormen samen HBOVIVES.

Het gaat om zes onderwijsinstellingen van hoger beroepsonderwijs met vestigingen in Brugge, Diksmuide, Ieper, Koksijde, Kortrijk, Roeselare, Tielt en Waregem, en de Hogeschool Vives met campussen in Brugge, Kortrijk, Oostende, Roeselare, Tielt en Torhout. Daarmee bestrijkt dit samenwerkingsproject nagenoeg de hele provincie West-Vlaanderen. Een eerste tastbaar resultaat is alvast het opstarten van de nieuwe dagopleidingen marketing, elektromechanica en informatica in Kortrijk vanaf september 2014.

Vanaf september 2014 krijgen alle HBO5-studenten een diploma van Vives samen met de HBO5-instelling. Partners namens het hoger beroepsonderwijs zijn CVO Hitek Kortrijk, CVO VSPW Kortrijk, CVO Westhoek-Westkust Ieper, HBO5 Verpleegkunde Aleydis Waregem-Tielt, HBO5 Verpleegkunde Ic Dien Roeselare en HBO5 Verpleegkunde Leielandscholen Kortrijk. CVO staat voor Centrum voor Volwassenenonderwijs en HBO5 voor Hoger Beroepsonderwijs.

“Hoger beroepsonderwijs meer bekendheid geven”

“Opzet van dit samenwerkingsverband is het hoger beroepsonderwijs meer bekendheid te geven en kwalitatief te versterken in de volledige provincie”, zegt Frank Devos van Vives. “Het hoger beroepsonderwijs bezit een aantal troeven die door de schaalvergroting nog meer kunnen worden uitgespeeld. De HBO5-opleidingen zijn immers de eerste trap op de leerladder van het hoger onderwijs en leiden tot het diploma van gegradueerde (Associate Degree). Hierdoor verlaagt de drempel naar het hoger onderwijs.”

“De HBO5-opleidingen zijn opleidingen die praktijkgericht, flexibel en laagdrempelig zijn. Er is veel vraag naar deze opleidingen, zowel op de arbeidsmarkt als bij studenten die net het secundair onderwijs hebben beëindigd of studenten die op iets latere leeftijd de weg terugvinden naar onderwijs en opleiding. HBO5 wordt aangeboden in avond- en dagonderwijs, en kan gecombineerd worden met een job.”

Drie nieuwe opleidingen

Naast de bestaande dagopleidingen boekhouden, meertalig secretariaat, orthopedagogie, maatschappelijk werk, sociaal-cultureel werk, seniorenconsulentenvorming en verpleegkunde komt er vanaf september 2014 ook een dagopleiding marketing, elektromechanica en een opleiding informatica.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.