Na de paasvakantie online les in Oudenburgse scholen

Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Dat na de paasvakantie de schoolpoorten niet opnieuw zouden openen, werd al vlug duidelijk. Directies en onderwijzend personeel hebben zich de voorbije twee weken dan ook volop voorbereid om zoveel mogelijk van de leerstof vanaf maandag 20 april online te geven.

“Onze leerkrachten hebben tijdens de vakantie de resterende leerstof goed voorbereid. We hebben ons ook georganiseerd om alle boeken mee naar huis te geven. Dat is heel goed verlopen, met veilige afstand en veel ontsmetten”, vertelt Sabine Biebauw, directeur van vrije basisschool H. Familie.

“Intussen hebben alle leerlingen, van het eerste tot het zesde leerjaar, een login gekregen voor Smartschool. Het is de bedoeling dat er vanaf maandag 20 april zo les wordt gegeven. Voor de eerste graad zal dat elke dag een uurtje zijn, voor de tweede graad anderhalf uur en voor de derde graad 2 uur. We willen de kinderen niet overbelasten en hopen dat ze ook bij hun ouders terecht kunnen als ze iets niet zo goed begrijpen. Wel voorzien we dagelijks online een vragenuurtje”, aldus nog de directeur van basisschool H. Familie.

Laptop voor iedereen

“Het is natuurlijk zo dat niet al onze leerlingen een laptop ter beschikking hebben, zeker in gezinnen waar twee, drie of meer kinderen nog in de lagere school zitten. Via Sigo Gistel konden we iedereen van een laptop voorzien, zodat alle leerlingen de lessen zullen kunnen volgen. We hebben onder elkaar al uitgetest en alles verloopt goed. Ook voor onze kleuters voorzien we leuke activiteiten die de ouders doorgestuurd krijgen”, legt directeur Sabine Biebauw uit. “Zodra de school weer open mag, of bij het begin van het nieuwe schooljaar, wordt het pakket leerstof nog even herhaald. Alleen onze zesdejaars krijgen eindtoetsen. We zien nog wel hoe we dit zullen organiseren.”

In vrije basisschool De Tandem Roksem-Westkerke starten ze na de paasvakantie met pre- teaching. “Aan de hand van onder meer filmpjes zal er nieuwe leerstof via internet aangeboden worden aan de leerlingen van het eerste tot en met het zesde leerjaar”, zegt directeur Marc Vandekerckhove. “Die leerstof wordt dan nog eens gegeven als we de school mogen openen. Leerlingen die thuis niet over een computer beschikken, zullen er een van onze school krijgen. Voor de kleuters zorgen we via mail en Facebook voor werkjes en opdrachtjes.”

 Na de paasvakantie online les in Oudenburgse scholen

Directeur Vera Verlinde van basisschool GO! Arnoldus heeft haar paasvakantie bijna volledig op school doorgebracht. “Samen met de leerkrachten heb ik de mogelijkheid uitgewerkt om les te geven via Smartschool. De voorbije week hebben alle kinderen uit de lagere afdeling hun login gekregen. Voor de leerlingen die thuis geen internet hebben, kon ik via Telenet tien gratis licenties krijgen. We willen natuurlijk dat iedereen mee is op de kar. Ook voor laptops is er een oplossing gevonden.”

Verhaaltjes en filmpjes

“Elke leerling krijgt les van zijn of haar eigen leerkracht. Tussen ons personeel is er grote solidariteit; iedereen is begaan met de kinderen. Er zal dan ook dagelijks een live chat mogelijk zijn tussen de leerlingen en hun leraar. Zo blijft het contact behouden. En onze kleuters krijgen verhaaltjes en filmpjes doorgestuurd. We hopen met zijn allen dat de coronacrisis voorbij is tegen het einde van de zomervakantie”, aldus nog Vera Verlinde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier