Na bijna 200 jaar is studie niet meer verplicht in Klein Seminarie in Roeselare

Het directieteam bestaande uit Carla Obin, Eva Stael en Merel Lefevere: “Er werden sowieso al heel wat uitzonderingen gemaakt.” (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Het directieteam bestaande uit Carla Obin, Eva Stael en Merel Lefevere: “Er werden sowieso al heel wat uitzonderingen gemaakt.” (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Redactie KW

Na meer dan 200 jaar verdwijnt de verplichte avondstudie in het Klein Seminarie. Die regeling zal officieel vanaf 1 september volgend schooljaar van start gaan.

Ook al lijkt het afschaffen van de verplichte avondstudie een grote verandering, directeur van het Klein Seminarie Eva Stael nuanceert dat: “We merkten dat wanneer leerlingen uitzonderlijk toestemming vroegen om niet naar de avondstudie te gaan, dat altijd werd geaccepteerd. Ook tijdens de pauze vertrekken was geen probleem. Dus eigenlijk verandert er niet veel aan de realiteit. Het enige dat zal wegvallen is het woordje ‘verplicht’. De avondstudie zullen we nog altijd aanbieden als standaardkeuze.” Door de nadruk op het verplichte aspect weg te laten, wil het Klein Seminarie meegaan met zijn tijd en vooral ook rekening houden met het leven van hun leerlingen: “Net zoals het onderwijs evolueert, is ook de studie en het leven van de jongeren geëvolueerd. Hobby’s bestonden vroeger niet, er was enkel schooltijd. Nu zoekt de jeugd naast school een uitlaatklep en heeft ze voor heel wat naschoolse activiteiten gekozen: de ene wil naar de muziekschool, de ander wil gaan sporten. En die zogenaamd ‘verplichte’ studie zat daar eigenlijk altijd tussen.”

“Nu zoekt de jeugd naast school een uitlaatklep in tal van hobby’s”

Net omdat er weinig zal veranderen, is er ook heel weinig reactie van leerlingen. Bovendien vreest Eva Stael niet dat de leerlingen daardoor minder zullen studeren, aangezien veel mensen graag samen studeren: “De gedachte van samen leren van 16.30 tot 18 uur blijft en studeren onder begeleiding zal in ieder geval populair blijven. Door de coronacrisis is het praktisch gezien moeilijker om studies te organiseren, omdat we heel beperkt zijn in het maken van groepen door de klassen heen, maar toch is er zelfs nu heel veel vraag naar.”

Persoonlijke studiestijl

Wat vooral belangrijk wordt geacht in het Klein Seminarie is de zoektocht naar een eigen studiestijl. “We willen vooral de klemtoon leggen op ‘samen studeren onder begeleiding’ en niet zozeer op het feit dat het een verplichting zou zijn. Studie onder begeleiding op zich vinden we heel erg waardevol, het maakt deel uit van onze zorg. Maar wat we vooral belangrijk vinden is een studie aanbieden op maat van de leerling. Zo houden we bijvoorbeeld rekening met laptopgebruik. Voor de oudere jaren worden ook alternatieve vormen van studie voorzien, zoals fluisterstudie. Bovendien wordt er gezorgd dat er ook aan groepswerken gewerkt kan worden of dat een leerling iets kan uitleggen aan een andere leerling.”

“We bieden zelfs vakstudies aan, waarin een vakleerkracht een bepaald onderdeel van de leerstof aan een leerling persoonlijk uitlegt of waar je oefeningen onder begeleiding kan maken. Maar uiteraard moet dat alles bij jouw studiestijl passen. Sommige leerlingen verkiezen er nu eenmaal voor om individueel te studeren. Door af te stappen van het verplichte karakter, kunnen we inzetten op het bredere verhaal van onze avondstudie en dat zullen we ook blijven doen.” (Sofie Missiaen)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier