Na anderhalf jaar protest moet Instituut Sancta Maria alsnog dicht

Om de lesweek in een serene sfeer te kunnen afsluiten, werden de leerlingen vrijdag in school nog niet op de hoogte gebracht van de nakende sluiting.© Foto TVW
Om de lesweek in een serene sfeer te kunnen afsluiten, werden de leerlingen vrijdag in school nog niet op de hoogte gebracht van de nakende sluiting.© Foto TVW
Tom Van Houtte

Anderhalf jaar protest heeft niet mogen baten. Na volgend schooljaar sluit het Ruiseleedse instituut Sancta Maria dan toch defnitief. Dat heeft Katholiek Onderwijs Vlaanderen laten weten in een communiqué. De schoolgemeenschap en syndicale afvaardiging voelt zich compleet gepasseerd.

Om de moeilijke gesprekken over de toekomst van Instituut Sancta Maria Ruiselede vlot te trekken werd eind maart een erkend bemiddelaar aangesteld om opnieuw tot constructieve onderhandelingen te komen. Katholiek Onderwijs Vlaanderen laat weten dat die gesprekken nu zijn afgerond.

De voorzitter van de Diocesane Plannings- en Coördinatiecommissie in Brugge verduidelijkte dat nieuwe investeringen in de verouderde gebouwen niet kunnen opgelegd worden aan het schoolbestuur.

Progressieve afbouw

“Wanneer blijkt dat er vanwege dalende leerlingenaantallen niet meer geïnvesteerd kan worden, is het onmogelijk om nog lang kwaliteitsvol onderwijs te garanderen. Dat betekent dat een progressieve afbouw van de school op 1 september 2021 het enige alternatief is”, zegt woordvoerder Pieter-Jan Crombez van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Leerlingen kunnen niet langer inschrijven voor het eerste en derde jaar. De huidige leerlingen kunnen hun graad afwerken op Sancta Maria. “Concreet betekent dit dat de poort van Sancta Maria aan het eind van volgend schooljaar onherroepelijk sluit.”

“Bevoegdheidsgrenzen overschreden”

Bij de Christelijke Onderwijscentrale West-Vlaanderen wisten ze niet wat ze hoorden toen ze de communicatie vrijdagmiddag vernamen. “Deze beslissing is rechtstreeks voortgevloeid uit een tekst van de bemiddelaar, waarmee de bevoegdheidsgrenzen natuurlijk ferm zijn overschreven”, zegt Bert Feys.

“Zoals al de hele tijd in dit dossier worden we voor voldongen feiten geplaatst. Eerst laat men de gebouwen verloederen, zogezegd omdat er gedacht werd aan een nieuwbouw en die noodzakelijke investering zou nu de doodsteek betekenen. Tja.”

Gemengde gevoelens

De Ruiseleedse burgemeester Greet De Roo (RKD) nam met gemengde gevoelens akte van de beslissing. “Enerzijds is er eindelijk duidelijkheid, hoe jammer het verlies van een school met zo’n goede naam ook is, maar anderzijds komen er op de site gegarandeerd opportuniteiten voor ons verouderd woonzorgcentrum Sint-Jozef en basisschool De Kiem, die uit haar voegen barst.”

Frappant: ouders en leerlingen waren vrijdag na schooltijd nog niet op de hoogte van de nakende sluiting. De directie wou de lesweek in een serene sfeer afsluiten. Zaterdag is er een infodag voor nieuwe leerlingen gepland, maar die zou gewoon doorgaan.

Vakbond: “Alle vertrouwen is zoek”

Volgens Katholiek Onderwijs Vlaanderen “engageren alle partners aan de bemiddelingstafel zich om constructieve gesprekken aan te houden met aandacht voor het welbevinden van leerkrachten, leerlingen en ouders.”

“Alle vertrouwen, zeker in de bemiddelaarster, is zoek”, reageert nog vakbondsman Feys, die met de achterban bekijkt welke actie er nog kan worden ondernomen. Ook de oudervereniging bekijkt haar mogelijkheden.

Algemeen directeur Rik Delmotte van de overkoepelende scholengroep vzw Scholen Molenland was niet bereikbaar voor commentaar.

(TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier