Monument van Stella Maris uit Nieuwpoort is officieel met pensioen: “Nu heb ik meer tijd voor het schepenambt”

Meester Jos Decorte trekt de deur van de lagere school Stella Maris een laatste keer achter zich dicht. (foto IV) © IV
Peter Germonprez

Na 41 jaar onderwijs gaat meester Jos Decorte (63) uit Nieuwpoort met pensioen. Hij stond vier decennia in de lagere school van het Stella Maris. Duizend kinderen leerden bij hem lezen en schrijven.

De kinderen van Stella Maris uit Nieuwpoort hebben op 30 januari meester Jos Decorte op zijn laatste werkdag in de bloemetjes gezet. Zijn afscheid ging niet onopgemerkt voorbij. Hij werd om 7 uur verrast door alle collega’s die hem met de schoolbus kwamen afhalen. Een trompetserenade van directeur Jeroen Hillewaere en applaus van de collega’ s lokten hem naar buiten. Hij werd met de schoolbus, waar hij zelf 31 jaar mee gereden heeft, naar school gevoerd waar een feestelijk ontbijt klaarstond. In de voormiddag bracht directeur Jeroen hem binnen in alle klassen van de lagere afdeling waar hij telkens op een andere manier onthaald en verrast werd.

Emotioneel afscheid

Een lied, een dansje, een stukje poëzie, een tekening of een knutselwerkje zorgden voor een onvergetelijke uitzwaai. Het werd een emotioneel afscheid voor meester Jos, die zelf ook nog school liep in de kleuterschool van Stella Maris om daarna de straat over te steken naar de lagere school en de lagere humaniora van het Sint-Bernarduscollege. In 1976 trok hij naar het Vrij Instituut voor Lichamelijke opvoeding (VILO) Ter Borcht in Meulebeke.

“Ik was blij dat ik in mijn geboortestad aan de slag kon”

Meester Jos Decorte is de echtgenoot van Ingrid Wouters, vader van drie dochters An, Mieke en Ine en grootvader van Nienke, Joppe en Lewis. Hij is een getogen en geboren Nieuwpoortenaar. Hij werd er geboren op 5 januari 1960 en heeft altijd in Nieuwpoort gewoond en er les gegeven. In juni 1982 studeerde hij af als onderwijzer aan de normaalschool in het toenmalig Sint-Jozefinstituut van Oostakker en kon op 1 september 1982 starten in de Vrije Basisschool Stella Maris in Nieuwpoort.

“Op 26 augustus belde wijlen directeur René Vermeesch aan bij ons thuis met de melding dat ik op 1 september kon starten in het eerste leerjaar, 26 leerlingen zou hebben en over de middag toezicht had in de refter over de warm- en boterhameters. Ik was blij te kunnen starten in mijn eigen geboortestad”, zegt Jos over het begin van zijn loopbaan in het onderwijs.

Derde klas

Door de vele nieuwe wijken en het stijgend geboortecijfer eind jaren zeventig en jaren tachtig werd er een derde klas ingericht in het eerste leerjaar. Naast juf Gerarda Verdievel en juf Florette Calcoen werd meester Jos de derde klastitularis. “Ik ben deze twee collega’s nog steeds dankbaar voor de vele steun die ik tijdens mijn beginperiode als leerkracht mocht ondervinden”, zegt hij. In 1991 schoof hij door naar het tweede leerjaar waar hij opnieuw kon rekenen op collega juf Marie-Jeanne Defreyne en juf Brigitte De Hondt.

Enkele jaren later kwam meester Jeroen (de huidige directeur) hen vervoegen in het tweede leerjaar. In 2001 krijgt Jos nogmaals de kans om van leerjaar te veranderen. Meester Michiel Brysbaert ging met pensioen en zo kwam er in het derde leerjaar een klas vrij. Na enkele jaren te hebben gefunctioneerd in hetzelfde leerjaar stond hij open voor weer een nieuwe uitdaging en Juf Marleen Vanbillemont werd zijn parallelleerkracht.

Gemeenteraad

In 2012 nam hij voor de eerste keer deel aan de gemeenteraadsverkiezingen, werd verkozen en meteen ook aangesteld als voorzitter van de gemeenteraad. In 2019 werd hij schepen van Sociale zaken en Gezinsbeleid en werkte hij nog halftijds in het onderwijs. Dit was meteen het einde van zijn loopbaan als klastitularis. Vanaf nu kan hij zich volledig toeleggen op zijn schepenambt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier