‘Moeder aller speelpleinen’ in Brugge krijgt grondige make-over

Tegen volgende zomer kan de Brugse jeugd in het Koningin Astridpark op een gloednieuw speelplein terecht. Stad Brugge investeert een half miljoen euro in de heraanleg ervan, 126.198 euro in de speeltoestellen alleen al.

© Foto WK

“Het speelplein bij het Astridpark is het grootste en belangrijkste speelplein in de binnenstad: tientallen Brugse kinderen zoeken het dagelijks op, en ook bij toeristen is het erg in trek“, stelt schepen van jeugd Franky Demon (CD&V). Het nieuwe speelplein zal bestaan uit twee cirkelvormige zandzones van 561m², met daarop de toestellen.

“Voor de allerkleinsten komen er onder andere een peuterschommel, een speelbord en veerwipjes, voor kinderen tussen 6 en 12 voorzien we een ‘vogelnestschommel’, een torentoestel, een schommelslang, stappalen, een zandspeeltoestel, een staande wip, schommels, een duikelrek en een theaterpodium. Ernaast worden een nieuwe picknickzone en twee speelheuvels aangelegd, die ook dienst kunnen doen als ligweide“, weet schepen Demon te vertellen.

In de plaats van de huidige houten omheining, komt er een cirkelvormige betonnen band rondom. “Die cirkel geeft de contouren van het speelplein weer, en fungeert tegelijk als zitelement en spelprikkel“, toont schepen van Groen Philip Pierins (SP.A). Brugge wil zo blijven investeren in een kindvriendelijke stad. “Maar we hebben bij het uittekenen van de plannen ook zoveel mogelijk rekening gehouden met de uitstraling van het park, en het speelplein zal heel mooi opgaan in zijn natuurlijke omgeving.”

Omdat het zich pal in het historisch stadscentrum en bovendien in waardevol parklandschap bevindt, was immers de zegen nodig van Monumentenzorg. Het stadsbestuur hoopt net voor de zomer van 2019 samen met de buurt het glas te kunnen heffen op het vernieuwde speelplein. “Dit wordt opnieuw de moeder aller speelpleinen“, klinkt het.

(WK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.