Minister Crevits geeft startschot voor ‘Oog voor lekkers’ in Freinetschool Klimop

Minister Hilde Crevits en burgemeester Jan de Keyser tussen de leerlingen van de Klimop. (foto LS)
Redactie KW

Vandaag startte de schoolweek in Freinetschool Klimop in Oostkamp met de lancering van ‘Oog voor Lekkers’, de Europese campagne die kinderen gezonde eetgewoonten wil bijbrengen op school.

Volgens Robben Huyghelier, leerkracht derde graad, zitten gezonde voedingsgewoonten in het DNA van de school. “Al sinds de start van Klimop – we vieren dit jaar 30 jaar Klimop – zijn wij blijven zoeken naar een gemeenschappelijk standpunt binnen de school over een goed gezondheidsbeleid.

Kinderen, ouders, teamleden en vrijwillige medewerkers zijn actief betrokken om na te denken over duurzaamheid, aandacht voor de herkomst, biologische voeding en ecologische producten.”

Samen proeven

Zo wordt er op school een Klimoppakket (fruit, groenten, water en biokoek) en middagmaal voorzien. Tweemaal per dag krijgen alle kinderen fruit en/of groentjes aangeboden. Eenmaal per week kunnen ze kiezen voor een drankje appel/perensap van Houtland of voor een flesje melk.

“We kiezen via onze lokale verdeler voor seizoensgroenten/-fruit. Niet alle kinderen eten graag groenten maar door samen te proeven, leren ze de verschillende smaken kennen”, vertelt Robben. “Hun mening telt mee, net als die van de ouders.”

Kruiden- en moestuin

De school kiest voor kwaliteit van het product en de criteria van voldoende variatie, verse, seizoensgebonden producten en een aanbod van vegetarische maaltijden. “We kiezen ook om zoveel mogelijk fairtrade producten te gebruiken omdat we dit ethisch aspect belangrijk vinden. Daarnaast bestellen we bulkverpakkingen om de afvalberg mee te helpen verminderen en het milieuvriendelijk te houden.”

“Dat er in Klimop oog is voor duurzaamheid, blijkt ook uit de kruiden- en moestuin, waar we de kinderen actief in laten meewerken. We blijven zoeken naar samenwerkingsverbanden met natuur-, milieu- en ecologische organisaties. Tot slot, we geloven erin dat de ‘zaadjes’ die we planten in de kinderen, de ouders, het team, de medewerkers blijven groeien, hun hele leven lang, en dat ze anderen buiten de school aansteken om hetzelfde pad op te gaan.”

Ook de burgemeester Jan de Keyser voegt er overtuigd aan toe: “Klimop is een voorloper op maatschappelijke tendensen, een gezonde leefomgeving en de verbinding staan hier echt centraal.” (LS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.