Minister Ben Weyts heeft goed nieuws voor het onderwijs

Minister van onderwijs Ben Weyts. © (Foto BELGA)
Redactie KW

Uit het contactonderzoek van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) blijkt dat er in de periode tussen 26 oktober en 8 november bij 0,3% van de leerlingen en 1,2% van de onderwijspersoneelsleden een positieve COVID-test afgenomen werd. 1,87% van alle leerlingen en 0,7% van de personeelsleden werd in quarantaine geplaatst.

Het was een atypische periode, met enerzijds de laatste week voor de herfstvakantie met een verdere stijging van het aantal besmettingen in de brede samenleving en anderzijds de eerste week van de herfstvakantie waarin de scholen gesloten waren. “Ondertussen zijn door de verlengde herfstvakantie twee incubatieperiodes verstreken. Alle noodzakelijke quarantaines van leerkrachten en leerlingen zijn verstreken”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Maandag gaan de scholen opnieuw open tot de kerstvakantie”.

Het Vlaams onderwijsveld geeft elke 2 weken transparantie over het contactonderzoek van de Centra voor Leerlingenbegeleiding, het aantal besmettingen en het aantal quarantaines op school. Ook tijdens de verlengde herfstvakantie houden de CLB’s de vinger aan de pols. In de eerste week van de herfstvakantie werd het contactonderzoek verdergezet en er kwamen ook nog steeds (vertraagde) meldingen van besmettingen binnen.

De nieuwe cijfers tonen een daling van het aantal quarantaines en het aantal besmettingen bij leerlingen. In de periode tussen 26 oktober en 8 november werden er 1.144 personeelsleden (0,7%) en 22.343 leerlingen (1,87%) in quarantaine geplaatst. Er werd een positieve COVID-test afgenomen bij 3.623 leerlingen (0,3%) en 1.965 personeelsleden (1,2%). De stijging bij het aantal besmettingen bij personeelsleden hangt wellicht samen met de verdere stijging van het aantal besmettingen in de brede samenleving in de laatste week voor de herfstvakantie.

Er zijn meer besmettingen bij de oudste leerlingen. De scholieren van de 2de en 3de graad secundair laten meer dan de helft van alle besmettingen bij leerlingen optekenen. Het is deze groep die na de herfstvakantie nog maar maximaal 50% contactonderwijs mag krijgen. Opvallend is dat de cijfers geen verschil tonen tussen het aantal besmettingen in de eerste graad van het secundair onderwijs en het aantal besmettingen in de lagere school. De leerlingen van de eerste graad kunnen ook na de herfstvakantie 100% contactonderwijs op school krijgen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten