Middenschool Sint-Rembert Torhout herdenkt Groote Oorlog

In aanwezigheid van provinciegouverneur Carl Decaluwé heeft de Torhoutse Middenschool Sint-Rembert dinsdag de Groote Oorlog herdacht. Er werd een volledige lesdag voor uitgetrokken vol bijzondere activiteiten rond honderd jaar 1914-1918.

© Johan Sabbe

Een zevenkoppige werkgroep onder de leiding van leerkracht Els Wybo had de herdenkingsdag minutieus voorbereid. De meer dan achthonderd leerlingen van het eerste en tweede jaar secundair onderwijs uit Torhout en Lichtervelde beleefden een onvergetelijke en bij momenten aangrijpende dag.

Theaterwandeling

“We wilden de jongens en meisjes onderdompelen in een totaalprogramma waaraan we twee jaar hebben voorbereid”, aldus Els. “Met één groot doel voor ogen : hen laten aanvoelen wat oorlog met een mens doet en hen overtuigen van het belang van vrede.”

Tijdens de themadag werd de film The Lost Battalion gedraaid en konden de leerlingen uit een resem workshops kiezen. Een topper was de theaterwandeling die Els Wybo geschreven had en die door acht leerkrachten op drie verschillende locaties gespeeld werd : de schoolkapel, de Sint-Pieterskerk en het stadhuis. De wandeling bestond uit negen etappes. De leerlingen maakten aan de hand van evenveel scènes kennis met personages die hen vertelden over het leven in het bezette Torhout tussen 1914 en 1918.

Kruisjes voor overledenen

Tussen de middag zorgt het zogenoemde voedingscomité, bemand door de directie en enkele leerkrachten, voor de voedselverdeling in een eigen soepkeuken.

De themadag werd in aanwezigheid van provinciegouverneur Carl Decaluwé afgerond met een aangrijpend evenement. Daarin werd postuum hulde gebracht aan de vele gesneuvelde soldaten en burgerslachtoffers, waarvan liefst 204 uit Torhout en Lichtervelde. Er werden door leerlingen kruisjes naar voren gedragen om de overledenen te herdenken.

(JS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.