Micheline Vantyghem zwaait haar geliefde school H. Familie vaarwel

Juf Micheline Vantyghem kreeg van de leerlingen, directie en collega's een afscheidsfeest. (foto LIN)
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Op maandagnamiddag 29 juni kreeg Micheline Vantyghem een coronaproof afscheid van leerlingen en personeel in de vrije basisschool H. Familie. Ze stond er vanaf 1983 voor de kleuterklasjes en stopt nu als turnjuf voor de jongste kinderen van de school.

“Ik was heel blij dat ik na de coronamaatregelen waardoor de scholen moesten sluiten, toch nog mocht herbeginnen en nu ook mooi afscheid van de kinderen kan nemen”, vertelt Micheline Vantyghem op haar laatste schooldag. Micheline studeerde in 1980 af als kleuterjuf en deed enkele jaren interims in scholen van de buurgemeenten: Roksem, Middelkerke, Bekegem, Eernegem en Snaaskerke. “In 1983 kreeg ik een plaats in de vrije basisschool van Oudenburg. En ik stop nu als juf kleuterturnen in Ettelgem en Oudenburg. In die 40 jaar heb ik alle kleuterklasjes onder mijn vleugels gehad”, blikt Micheline terug. “Het was voor mij heel speciaal om in Ettelgem les te geven, op de plek waar ik zelf in april 1963 mijn eerste schoolervaring als kleuter opdeed. Ik heb hier tot en met het zesde leerjaar op school gezeten. In mijn schooltijd was hier slechts één juf, de rest waren zusters”, weet Micheline Vantyghem nog.

Mooie tijden

“Toen ik hier in de lagere school zat, kwam ik de zusters tijdens de zomervakantie helpen met de grote schoonmaak. Ik kwam dan met allerlei beelden en rommel naar huis, tot grote frustratie van mijn mama”, lacht Micheline. “Toen ik hier terugkeerde als kleuterleidster, viel het mij op dat alles niet zo groot was als in mijn herinnering. Als kind vind je de klassen groot en hoog, maar dat is in feite niet zo”, weet Micheline intussen. “Ik heb hier in Ettelgem en in Oudenburg mooie tijden beleefd, veel plezier gemaakt met de collega’s, veel kinderen groot zien worden. Twee van mijn kleinkinderen zitten in de kleuterklasjes in Oudenburg op school. Ik ben blij dat ik hen turnen heb mogen geven. Samen met mijn man heb ik al plannen om de vrijgekomen tijd in te vullen. In de eerste plaats zullen we zoveel mogelijk van alles genieten, veel fietsen en wandelen. En samen creatief bezig zijn. Dat hebben we al eens getest en dat lukt aardig. Verder blijf ik met mijn groepje kalligrafie schrijven en breng ik regelmatig mijn mama een bezoek in het woonzorgcentrum”, besluit Micheline Vantyghem. Micheline is getrouwd met Willy Ballière, mama van Kristof en Lindsey en oma van Hanne, Amélie, Jonas en Arno.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier