Mia Leenknegt nieuwe directeur in basisschool De Verrekijker in Rumbeke

Mia Leenknegt wordt de nieuwe directrice van De Verrekijker. (foto Stefaan Beel) © Stefaan Beel
Redactie KW

Basisschool De Verrekijker wuift eind september directeur Jan Bogaert uit. Vanaf 1 september zal adjunct-directeur Mia Leenknegt een beleidsondersteunende functie waarnemen. Vanaf 1 oktober neemt ze dan de volledige directeursfunctie op zich.

Mia Leenknegt is de dochter van Cécile Desmet en Herman Leenknegt. Ze heeft nog vier broers. “Bij ons thuis hadden we een betonfirma in de Schaapbruggestraat, gespecialiseerd in betonnen regenwater- en septische putten. Het bedrijf werd in 1987 overgenomen door Gerdi Vankeirsbilck (Olivier betonfabriek)”, aldus Mia.

Mia is getrouwd met Luc Flipts, burgerlijk ingenieur bij Picanol. De drie kinderen, Helena, Michel en Willem, zijn alle drie al het huis uit. Ze is lid van ‘Les Tailles Rondes’, leest en fietst graag.

Naar aanleiding van deze directeurswissel hadden we een boeiend gesprek met de nieuwe directeur. “Na de moderne humaniora aan het lyceum de Pélichy in Izegem volgde ik een tweejarige opleiding als onderwijzeres aan het H. Familie-instituut, in de volksmond ‘De Damen’ in Tielt”, steekt Mia van wal.

“Ik startte mijn beroepsloopbaan in het bijzonder lager onderwijs in de Hagewindeschool (onderdeel van Onze Kinderen). In 1984 werd ik ambulante leerkracht in de toenmalige meisjesschool, waar ik vele jaren voordien zelf alle lagere klassen heb doorlopen. Ik heb in bijna alle leerjaren voor de klas gestaan en bijkomend zanglessen gegeven.”

Zorgcoördinator

“Tussendoor volgde ik op zaterdag in Torhout een drie jaar durende opleiding tot het verwerven van een DHOS (Diploma Hogere Opvoedkundige Studiën). Dat is een specifieke opleiding om een directeursfunctie op te nemen. Later behaalde ik nog de banaba (bachelor na bachelor) voor zorgverbredend en remediërend leren.”

“In 2006 werd ik zorgcoördinator, waarbij ik in nauwe samenwerking met de klasleerkracht, de zorgleerkracht, het CLB en de ouders ervoor zorgde dat elk kind zijn talenten maximaal kan ontwikkelen. Mijn taak als zorgcoördinator wordt nu overgenomen door Inge Decaestecker, die vele jaren het eerste leerjaar gaf en nu de zorgleerkracht lagere school is.”

“Ik prijs me gelukkig en ben ook erg dankbaar voor de goede sfeer”

“In 2016 werd ik adjunct-directeur. Samen met Jan Bogaert, directeur sinds 2002, vormden we een goed team. Mede door die goede samenwerking met hem en de vele collega’s leerkrachten en personeelsleden heb ik me kandidaat gesteld heb om hem op te volgen. Op 20 juni laatst werd ik door de directie van Scholengroep Arkorum opgebeld om me feliciteren met mijn nieuwe opdracht als directeur vanaf 1 oktober.”

Verbouwingen

“Ik ben me bewust van mijn grote verantwoordelijkheid”, vervolgt Mia. “Onze school telt op vandaag 430 kleuters en leerlingen, 30 leerkrachten en zeven personeelsleden. Ik prijs me gelukkig en ben erg dankbaar voor de goede sfeer. Dat geeft me vleugels om er aan te beginnen.”

“Ook huidig directeur Jan, waarmee ik nu al enkele jaren samenwerk, is gelukkig dat ik hem opvolg, zo is de continuïteit verzekerd. In het begin zal ik flink wat tijd moeten investeren in het verder implementeren van de nieuwe leerplannen, waarin begrijpend lezen een belangrijke plaats inneemt. Neem daarbij de geplande verbouwingen voor de nieuwe eet- en gymzaal die in oktober of november starten, en mijn dagen zullen goed gevuld zijn.”

“Het begin van het nieuwe schooljaar, na een bewogen schooljaar door corona, wordt voor mij een boeiende uitdaging. Met de hulp van alle collega’s moet dat lukken.” (AD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.