Menenaar Kacim Fedjkhi kan met Studoo kinderen helpen bij preteaching

Kacim Fedjkhi heeft samen met een medestudent een website ontworpen waarop studenten uit het hoger onderwijs in contact gebracht worden met leerlingen uit het lager en middelbaar onderwijs en ze zo elkaar kunnen helpen bij studieproblemen. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Preteaching, een nieuw woord dat in het kielzog van de coronacrisis zijn intrede deed. Kinderen kunnen niet naar school en moeten via de computer en op afstand nieuwe leerstof verwerken. Voor heel wat van die kinderen loert een leerachterstand dan ook om de hoek. Menenaar Kacim Fedjkhi (22) biedt met Studoo een pasklaar antwoord.

Thuisstudie en telewerken, het zorgt vaak voor een bizarre en met frustratie gevulde cocktail. “Kinderen zitten aan hun scherm gekluisterd en krijgen les via het internet. Ouders zitten dan weer thuis om via de computer te werken. Wanneer kinderen hun leerstof niet begrijpen, kunnen ze het niet meteen aan hun leerkracht vragen en dus gaan ze te rade bij hun ouders. En daar beginnen de problemen meestal.”

Kacim, zelf student Devine (Digital Design and Development, red.) aan de HoWest, merkte op dat dergelijke situaties helemaal geen uitzondering waren. “De manier waarop onze ouders les kregen, verschilt compleet van de manier waarop vandaag les wordt gegeven” gaat hij verder. “Daarnaast volgen de kinderen vaak studies in een richting waar hun ouders helemaal geen kaas van hebben gegeten. Het geheel zorgt soms dat er spanningen ontstaan en die zijn voor niemand goed. Door de coronacrisis ontstond er duidelijk een leegte en ik heb geprobeerd om met Studoo die leegte te vullen.”

Gloednieuw platform

Studoo.be is een website geworden waar leerlingen elkaar ontmoeten om hulp te vragen. “Samen met een medestudent ben ik aan het programmeren geslagen en konden we in geen tijd de website online gooien.”

Kacim toont de eenvoud waarmee het gloednieuwe platform kan worden bediend. “Heel wat studenten uit het hoger onderwijs zitten op dit ogenblik ook gewoon thuis. Daar zitten jongeren tussen die goed zijn met taal, anderen zijn dan weer sterk met wiskunde of je hebt bijvoorbeeld iemand zoals ik die vooral thuis is in de wereld van codes en programmeren. Die mensen kunnen allemaal een profiel aanmaken waarop ze hun specialisaties kunnen noteren. Aan de andere kant heb je dan de leerlingen uit het lager en middelbaar onderwijs, die misschien last hebben met wiskunde of aardrijkskunde. Zij kunnen ook een profiel aanmaken waarop ze aanduiden waarvoor ze net hulp zoeken. Studoo brengt beide partijen in contact zodat ze elkaar kunnen helpen.”

Gratis site

Kacim verduidelijkt dat de site compleet gratis is en dat ook de privacy van de gebruikers cruciaal is. “Er worden via de website geen directe gegevens uitgewisseld”, sluit hij af. “Pas wanneer beide partijen elkaar hebben gevonden kunnen ze zelf beslissen of ze bijvoorbeeld een telefoonnummer aan elkaar geven. Wij komen daar niet in tussen en houden die gegevens ook niet bij. Het gebruik is en blijft compleet gratis voor iedereen.”

“De site is nieuw en dus is het aanbod nog niet erg uitgebreid. We hopen natuurlijk dat we dit nog tijdens de coronacrisis kunnen laten groeien.”

Info: www.studoo.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier