Meester Pol Panen neemt afscheid van basisschool De Vlieger in Rumbeke

Meester Pol Panen van basisschool De Vlieger is sinds 1 maart met pensioen.© Stefaan Beel
Meester Pol Panen van basisschool De Vlieger is sinds 1 maart met pensioen.© Stefaan Beel
Redactie KW

Vrijdag 27 februari was de laatste schooldag voor meester Pol Panen. Hij trok na 41 jaar de klasdeur achter zich dicht. Meester Pol werd feestelijk uitgewuifd door de kinderen en collega’s van de stedelijke basisschool De Vlieger in Rumbeke.

Pol Panen woont samen met zijn echtgenote Veronique Verhaeghe in de Bevrijdingsstraat in Beveren. Hij is de papa van Ben en Emma. Zoon Ben begeleidt jongeren vanuit Onze Kinderen bij het zelfstandig wonen. Dochter Emma verzorgt de communicatie en marketing bij de firma Libeco in Meulebeke. Hij is de opa van Daan, Maren, Otto en Tiele.

Gestart als muziekleraar

Pol Panen studeerde in 1980 af als onderwijzer aan de normaalschool in Blankenberge. “Na de grote vakantie van dat jaar startte ik als muziekleraar aan het Koninklijk Atheneum in Brugge. De liefde voor muziek kreeg ik deels van thuis uit mee; mijn vader Georges was koster-organist in onder meer Emelgem, Kachtem, Rumbeke en Gits.”

“Na dat ene jaar in Brugge besloot ik als onderwijzer verder mijn weg te zoeken. Op 1 maart 1982 werd ik meester van het eerste en tweede leerjaar in de jongensschool in Oekene, toen een bijschool van de gemeenteschool in Rumbeke. Na dat eerste jaar schoof ik door naar de derde graad (vijfde en zesde leerjaar), wat meer mijn ding was.”

900 leerlingen gehad

“In 1985 maakte ik de overstap van Oekene naar de gemeenteschool Rumbeke. Daar ben ik al die jaren, tot op vandaag, blijven lesgeven, voornamelijk in het zesde leerjaar. Ik voelde me er als in een vis in het water; ik gaf graag extra aandacht aan begeleiding en voorbereiding op het middelbaar.”

“Sinds afgelopen september stond ik niet meer voor de klas. Ik was teamteacher voor de derde graad. Op die manier kon mijn opvolgster, juffrouw Fiebe Icket, vanaf de eerste dag mijn zesde leerjaar in handen nemen.”

Ik heb erg veel plezier beleefd aan ons schoolkoor Gerum

“Ik schat dat ik om en bij de 900 leerlingen in mijn klassen heb gehad”, vervolgt Pol. “Uiteraard is er in al die jaren enorm veel veranderd: zeer zeker de digitalisering bij het lesgeven, maar ook, en niet in het minst, de mondigheid van de ouders, waar een positieve maar ook een negatieve kant aan zit.”

“Als oudere leerkracht kon ik de aangebrachte kritiek vaak weerleggen of waren de ouders voorzichtiger met hun (negatieve) opmerkingen, maar ik had toch te doen met de jongere collega’s, die vaak hard werden aangepakt.”

30 jaar schoolkoor Gerum geleid

“Bijzonder veel genoegen heb ik aan ons schoolkoor Gerum beleefd, dat ik zo’n 30 jaar met veel enthousiasme heb geleid. Ik denk met veel plezier terug aan de wekelijkse naschoolse repetities, aan de vele optredens tijdens communie- en andere vieringen in de Sint-Petrus en Pauluskerk, in het plaatselijk woon-zorgcentrum, op de Rumbeekse New Year Proms en de schoolmusical Kriekeloredam, …”

“Spijtig genoeg ben ik in 2012 als dirigent en bezieler na een zwaar fietsongeval met de tandem moeten stoppen. Ik brak beide armen en ellebogen en was maanden buiten strijd. Bovendien lukte het niet meer om piano te spelen, wat als begeleidend instrument in een koor noodzakelijk is”, vertelt Pol.

Meer tijd voor muziek

“Sinds maandag 1 maart is mijn schoolleven dus gedaan, het zal wennen worden. Er komt nu meer tijd vrij voor muziek, het pianospelen lukt gelukkig weer. Geschiedkundige en andere romans lezen, wordt ook een leuke bezigheid, net als gaan wandelen met onze hond Iza.”

“Mijn vrouw Veronique blijft nog enkele jaren zorgcoördinator in De Vlieger. Zo zal ik op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt op de school, waar ik zovele jaren voor de klas stond”, besluit Pol die verlangend uitkijkt naar wat komen gaat. (AD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten