Meer dan 11.600 West-Vlaamse leerlingen besmet of in quarantaine sinds herfstvakantie

Olaf Verhaeghe

Tussen 8 en 21 november hebben 4.743 leerlingen in West-Vlaamse scholen positief getest op het coronavirus. Nog eens 6.896 kinderen en jongeren werden door de Centra voor Leerlingenbegeleiding als hoogrisicocontact aanzien en uit voorzorg in quarantaine geplaatst. Dat blijkt uit de meest recente cijfers die de CLB’s en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) woensdag hebben bekendgemaakt. Het aantal besmettingen bij leerlingen is met 36 procent gestegen.

Dat de besmettingen fors stijgen op de schoolbanken hoeft geen uitleg meer. Overal in Vlaanderen gaan scholen dicht bij gebrek aan leerkrachten, overal in Vlaanderen moeten leerlingen noodgedwongen van thuis uit de lessen verder volgen na een positieve coronatest of een hoogrisicocontact. Uit de meest recente cijfers van de Centra voor Leerlingenbegeleiding blijkt dat er tussen 8 en 21 november in heel Vlaanderen 21.162 leerlingen en 6.168 leerkrachten besmet bleken met het coronavirus.

“Scholen zijn geen eilanden”, stelt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). “Als de besmettingen in de hele samenleving oplopen dan worden ook de scholen niet gespaard. Een aantal besmette leerlingen is in vergelijking met de twee weken daarvoor met 58 procent gestegen, dat is lager dan de toename van het aantal besmettingen in de hele samenleving. Wij houden vast aan de procedures voor scholen die geconfronteerd worden met clusters aan besmettingen. Die lokale aanpak is nog altijd te verkiezen boven nieuwe algemene maatregelen waar we afstandsonderwijs opleggen ook in scholen waar zich minder of geen problemen stellen.”

Antwerpen meeste besmettingen

Wat West-Vlaanderen betreft gaat het om 4.743 positieve tests bij leerlingen en nog eens 1.203 besmettingen bij leerkrachten. Daarnaast moesten bijna 7.000 leerlingen en 237 leerkrachten in preventie quarantaine omwille van een hoogrisicocontact. De scholen in de provincie Antwerpen zijn in absolute cijfers het zwaarst getroffen de voorbije twee weken: daar testten 5.437 leerlingen en 1.769 leerkrachten positief op corona.

Het aandeel van het lager onderwijs binnen de totale besmettingscijfers van het onderwijs neemt volgens de CLB-cijfers verder af. In de periode tussen 25 oktober en 7 november was het lager onderwijs goed voor 70 procent van alle onderwijsbesmettingen, in de twee weken na de herfstvakantie zakt dat aandeel naar 60 procent.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.