Meer belangstelling voor opleiding Verpleegkunde

Lindsey Verschaeve met achter haar,op de eerste verdieping,de nieuwe stek van Vives. © Eric Flamand EF
Redactie KW

De Vives-opleiding Verpleegkunde in Ieper barst uit zijn voegen en is daarom dringend toe aan een nieuwe locatie. Ze ruilen de 270 m² in Auris voor een verdieping boven de Belfiusbank aan het station bij Cultuurcentrum Het Perron.

“In de afgelopen acht jaar dat de verpleegkunde-opleiding HBO5 aangeboden wordt in Ieper studeerden ongeveer 40 verpleegkundigen af”, vertelt Jürgen Sustronck (Beleidsmedewerker Werkplekleren-Ieper).

“De slaagcijfers vallen heel goed mee, want er is weinig uitval van studenten. Een klein team van docenten volgt hen van nabij, wat hun slaagkansen zeker ten goede komt. Verpleegkunde is ‘helaas’ nog hoofdzakelijk een vrouwelijk beroep, de instroom van studenten komt dus vooral van vrouwen tussen de 18 en 50 jaar. Al ben je nooit te oud om een nieuw beroep aan te leren. Bovendien zijn mannen natuurlijk ook meer dan welkom. De studenten komen vooral uit de streek Ieper/Poperinge en omgeving. Maar ook van Wervik of Menen, wat nu met de nieuwe locatie nog vlotter gaat om de school te bereiken.”

“Het grootste deel van deze Vives-studenten komt uit de zorgopleidingen of de zorg zelf”, vult Annelies Biebuyck (communicatiecoördinator Vives Kortrijk – Ieper – Brugge graduaat verpleegkunde) aan.

“Het gaat voornamelijk om zorgkundigen die verpleegkundige willen worden. Ook leerlingen uit het 6de jaar verzorging volgen de opleiding. Al zijn er ook studenten die uit een heel andere sector komen die voor verpleegkunde kiezen. Concreet denk ik aan boekhouders of ICT-ers. Ook via de VDAB of P600 volgen er studenten onze opleiding om verpleegkundige te worden. Nu is er nog een project bij gekomen: kies voor de zorg. Daarbij kunnen kandidaat-studenten uit een totaal andere sector voor verpleegkundige studeren. De studenten die voor werkplekleren in Ieper kiezen leren vooral uit de praktijk waar de theorie geïntegreerd wordt.”

Centraal gelegen

Door de verhuis wordt de beschikbare oppervlakte meer dan driemaal groter. Jürgen Sustronck ziet duidelijke voordelen.

“De nieuwe locatie is meer centraal gelegen wat het voor studenten toch wel aantrekkelijker maakt, ook de nabijheid van het openbaar vervoer is een pluspunt. Naar uitbreidingsmogelijkheden denk ik aan onze buren van Syntra West waar we in de toekomst mogelijk kunnen samenwerken om lokalen te delen. Dit schooljaar waren er opvallend meer inschrijvingen. Dit zou te danken kunnen zijn aan het coronavirus. De waardering die het verzorgend personeel in deze moeilijke periode heeft gekregen, helpt zeker. Het effect van het VTM-programma ‘Een echte job’ heeft misschien ook geholpen om de stap te zetten naar de opleiding.”

Voorlopig staat het aantal inschrijvingen al op 86, zegt Jurgen Sustronck. “En dit ondanks het feit dat we we nog steeds weinig naambekendheid hebben in de regio. Hoe meer studenten er inschrijven, hoe meer dit ook voor werkgelegenheid zorgt.”

Studenten helpen

“Op 19 en 20 augustus gaan we fysiek verhuizen. Dan gaan er extra collega’s ingezet worden om te verhuizen. Ze doen dit met plezier en er hebben ook spontaan studenten aangeboden om te komen helpen wat we als docententeam erg waarderen. Zo kunnen we vanaf 23 augustus van 8.30 tot 12 uur en van 13.30 tot 17 uur toekomstige studenten ontvangen om in te schrijven op de nieuwe locatie.”

(SD)

Meer info over de openingsuren- en dagen tijdens de vakantie: Vives Kortrijk – Ieper – Brugge graduaat verpleegkunde (vivesgraduaatvpk.be)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier