Mathieu Vandevoorde volgt Michel Goeman op als directeur van basisschool Immaculata

Mathieu Vandevoorde volgt Michel Goeman op als directeur van de basisschool Immaculata. (foto WK)
Mathieu Vandevoorde volgt Michel Goeman op als directeur van de basisschool Immaculata. (foto WK)
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Michel Goeman (61) nam eind januari afscheid als directeur van de basisschool Immaculata. Hij werd na 31 jaar opgevolgd door Mathieu Vandevoorde (39), die er de laatste zeven jaar zijn rechterhand was. “Mathieu is de geknipte opvolger.”

Als beleidsmedewerker vormde Mathieu de tussenschakel tussen de directeur en zijn team. “Een sandwichpositie”, glimlacht hij. “Ik was een klankbord en luisterend oor voor mijn collega’s. Daarnaast zat ik allerlei werkgroepen voor en organiseerde ik ook de festiviteiten hier op school. Mijn muzische achtergrond kwam daarvoor goed van pas.”

Mathieu is met zijn 39 jaar een relatief jonge directeur. “Michel was zelfs nog tien jaar jonger toen hij hier als directeur begon,” aldus Mathieu, “maar 39 is inderdaad ook nog jong. Het leven begint pas op je veertigste, zeggen ze. Het voordeel is dat je als jonge directeur nog heel dynamisch bent. Toen ik in het onderwijs stapte, was ik vooral gemotiveerd om mijn leerlingen iets bij te brengen. Maar ik ging er ook vanuit dat er doorgroeimogelijkheden waren, dat er meer was dan het klaslokaal alleen. Ik zou sowieso nooit het type leerkracht zijn geweest dat 25 jaar voor dezelfde klas bleef staan. Ik heb af en toe nood aan verandering en hou van nieuwe uitdagingen.”

“Met Mathieu als mijn stafmedewerker, was ik de laatste zeven jaar eigenlijk met mijn gat in de spreekwoordelijke boter gevallen”, zegt Michel Goeman. “Een grote werkkracht met een enorme pedagogische kennis, veel zin voor diplomatie en een goede neus voor de complexe onderwijswetgeving: Mathieu was kortom de geknipte opvolger. We hebben altijd prima kunnen samenwerken.”

Goede leermeester

“En ik heb enorm veel geleerd van Michel”, vervolgt Mathieu. “Van zijn heldere, onderbouwde communicatie bijvoorbeeld: als Michel speechte, was dat altijd een plezier om naar te luisteren. Ik neem daar een voorbeeld aan, maar Michel en ik zijn natuurlijk twee verschillende persoonlijkheden. Ik zie mezelf als een vernieuwend persoon en zal dus ongetwijfeld ook wel mijn eigen accenten leggen. Het ‘samen’-verhaal vind ik bijvoorbeeld heel belangrijk. Deze school bestaat uit een sterk team, en als je mensen verantwoordelijkheid geeft, geef je ze ook vleugels.”

“Ik heb enorm veel geleerd van mijn voorganger”

Mathieu woont in Assebroek en is getrouwd met Haike t’ Kindt. Ze hebben samen twee kinderen, Lyna (9) en Lukas (12). In zijn vrije tijd speelt hij muziek: Mathieu is drummer bij coverband U2be, waar hij wordt geprezen als de ‘rolling thunder’ van de band. “Muziek is een belangrijk onderdeel van mijn leven. Ik heb dat van thuis uit meegekregen: mijn vader zat in het variétécircuit”, aldus Mathieu. “Het mooie aan deze school is ook, dat er altijd wordt ingezet op talenten.”

Midden februari starten er overigens bouwwerken aan het voormalige kloostergebouw en in de omgeving van de fietsenbergplaats. “Tijdens die werken wordt de stookruimte van het klooster verplaatst. Het computerlokaal van het secundair en de buitenberging aan de fietsenbergplaats worden gerenoveerd en uitgebreid. In een volgende fase wordt het containerparkje naast de toneelzaal vernieuwd en volgen de omgevingswerken aan de voorkant van de school. Daarnaast dienden we ook een dossier in om de speelplaatsen te vernieuwen. We hopen dat die werken eind juni kunnen starten”, besluit Mathieu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier