Marnik Desodt (62) verlaat Roeselaarse VTI

Marnik Desodt zegt het Vrij Technisch Instituut vaarwel. © Stefaan Beel
Redactie KW

Na 34 jaar verlaat Oekenaar Marnik Desodt (62) officieel het Roeselaarse Vrij Technisch Instituut. Zijn job als rijinstructeur bij VTIR hoopt hij nog een tijdje voort te zetten.

De roots van Marnik liggen in Oostnieuwkerke. Later is hij naar Roeselare verhuisd. “De eerste twee secundaire jaren doorliep ik in de Broederschool om de rest af te werken in het VTI.” Marnik is al 21 jaar getrouwd met Ilse Verhaeghe. Hij heeft twee zonen, Pedro (41) en Dimitri (37) en samen met Ilse ook nog een dochter Kirina (21). “Mijn kleinkinderen Thibeau, Feline, Michel en Lisa heb ik door corona jammer genoeg al een tijdje niet meer live gezien. Binnenkort kunnen we die schade dubbel en dik inhalen”, klinkt het hoopvol.

Na zijn middelbare school ging hij 13 jaar als keukenbouwer aan de slag bij de Stadense firma Obumex. Daarna volgde hij een D-cursus en begon in 1987 in het VTI. Marnik gaf praktijk en technische vakken aan het zesde en zevende jaar tso en de beroepsafdeling. “De laatste 19 jaar was ik afdelingshoofd van de houtbewerking. Lesgeven heb ik eigenlijk altijd graag gedaan. Onze school is op het vlak van infrastructuur en technologische mogelijkheden op een positieve manier geëvolueerd. Door de digitalisering verandert alles vliegensvlug”, merkt hij op.

Funerarium Parmentier

“Ons team van de houtbewerking hing goed aan elkaar. Op bepaalde vlakken verrichtten we pionierswerk en realiseerden we enkele mooie projecten. Dan denk ik spontaan aan de inrichting van Funerarium Parmentier. Al het houtwerk hebben we met onze leerlingen uitgevoerd. Vooral de opendeurdagen waren echte topmomenten. Ik ga het contact met de jonge gasten en de collega’s missen. Je beseft dat maar als je er even uit bent. Tot voor kort kwam iedereen langs voor advies.”

Marnik was naast zijn beroep ook 23 jaar als auto- en vrachtwageninstructeur aan de slag. “Dat viel niet te combineren met mijn job als technisch adviseur maar vanaf mijn pensioen wil ik dit weer een paar dagen per week opnemen. Ook mijn eigen kinderen heb ik leren autorijden. Dit was wel niet zo evident”, glimlacht hij. “Een tiental jaar geleden hebben we in Erezée, een gemeente in het hart van de Ardennen, een duurzaam chalet gebouwd. Daar hebben zelfs enkele jongens van de houtafdeling tijdens een bouwkamp aan meegewerkt. Ideaal om straks te ontspannen en te genieten met onze familie.” (Koen Kerkaert)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier