Maria-Cristina (17) van MSKA Roeselare wint Vlaamse tekenolympiade

Het beste jonge tekentalent van Vlaanderen is in MSKA Roeselare te vinden. Maria-Cristina Santion (17) viel in de prijzen met haar interpretatie van het thema ‘vrijheid’.

Maria-Christina Santion en leerkracht Christophe Deroo. © STEFAAN BEEL

Voor MSKA Roeselare is het de eerste keer dat een leerling een Vlaamse olympiade wint. “Enkele jaren geleden haalden we nog de finale van de Latijnolympiade, maar nu gaat onze Maria-Cristina met de eerste plaats aan de haal”, glundert directeur Fangio Hoorelbeke.

Maria Cristina-Santion (17), die momenteel het vijfde jaar economie-moderne talen volgt, is een rasecht tekentalent. Het was leerkracht plastische opvoeding Christophe Deroo die haar motiveerde om deel te nemen aan de Vlaamse tekenolympiade. “Ik heb nu geen les meer van meneer Deroo, maar hij wist me altijd te inspireren”, zegt ze. “Ik heb dan ook niet getwijfeld toen hij me de vraag stelde.”

Voor Maria-Cristina is tekenen haar grote passie. “Het is een uitlaatklep”, zegt ze. “‘Wanneer ik teken, kom ik echt helemaal tot rust. Daarom doe ik het ook zo graag.”

Maria-Cristina, die zeven jaar geleden met haar ouders van Roemenië naar Roeselare verhuisde en ondertussen vlekkeloos Nederlands spreekt, ging aan de slag met het thema ‘vrijheid’. “Ik kreeg carte blanche en vertrok van het idee dat iemands vrijheid beperkt wordt waar andermans vrijheid begint. Zo kwam ik tot het concept met de zeepbellen. Die zijn immers erg fragiel.”

Details zijn van belang

Ze legde ook haar oor te luister bij familie en vrienden en met hun beste ideeën ging ze aan de slag. “Ook kleinere details zijn in het geheel opgenomen. Zo vind ik de zee erg rustgevend, dus kreeg die ook een plekje. En het kleine meisje dat de bellen blaast, is een verwijzing naar mezelf als kind.”

In totaal werkte Maria-Cristina vier dagen aan de tekening. “Ik ging vooral met verf en stiften aan de slag en ben echt tevreden over het resultaat. En dat ik nu in de prijzen ben gevallen, vind ik ronduit fantastisch. Drie jaar geleden haalde ik trouwens nog de halve finale van de tekenolympiade.”

Dankzij haar overwinning mocht Maria-Cristina een certificaat en een tekenset in ontvangst nemen. “Maar de eer blijft het mooist. Het is ook leuk voor onze school, want sinds dit jaar hebben we een volwaardige kunstopleiding. Helaas ben ik zelf te oud om die nog te volgen, maar ik wil me binnenkort opnieuw inschrijven aan de stedelijke kunstacademie om de technische knepen van het tekenen verder onder de knie te krijgen.”

De winnende tekening van Maria-Cristina valt momenteel nog te bewonderen in de gebouwen van de Vlaamse overheid. “En als die terugkeer naar Roeselare, geven we het werk een ereplaats. Bij ons thuis of op school, dat valt nog te bekijken”, besluit ze.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.