Maar vijf leerlingen en toch valt de opleiding bloemsierkunst in het PTI Kortrijk opnieuw in de prijzen

Van links naar rechts, leraar Emma Deweer, Lieke Goole, Thibe Demeyere, Michelle Jonckheere, Cassandra Paeschesoone, Naomi Demets uit en leraar Fred Verhaeghe © Lennert Suykerbuyk
Redactie KW

Het zevende jaar van de opleiding bloemsierkunst in het PTI Kortrijk campus Wetenschap en Groen won de eerste prijs van Fleur Amour in Alden Biesen. Het is niet de eerste keer dat de opleiding in de prijzen valt. Toch zijn er steeds minder leerlingen geïnteresseerd in bloemsierkunst.

“De opgave van de wedstrijd was: creëer een vegetatieve florale haute coutere jurk. In overleg met de leerlingen kozen we om geen bloemen te gebruiken. Er is namelijk genoeg materiaal in de natuur. In plaats daarvan maakten we een gilet van popcorn en een hoedje van mais. Met het haksel van de maïs creëerden we een loper,” zegt Freddy Verhaeghe (60), leerkracht zevende jaar bloemsierkunst. Samen met Emma Deweer trekt hij de opleiding voor.

“De jury beloonde onze creativiteit al had ik nooit gedacht dat het zou lukken”, voegt Naomi Desmets (19) uit het zevende jaar eraan toe.

De opleiding bloemsierkunst aan het PTI Kortrijk staat dan ook hoog aangeschreven. Toch heeft de richting ieder jaar minder studenten. “Wij zijn de enige school in de regio waar de opleiding bloemsierkunst drie jaar duurt met zeer specifieke vakken en creatieve ondersteuning. Toch moet ik met pijn in het hart vaststellen dat te weinig leerlingen kiezen voor onze richting”, vertelt Verhaeghe.

“Vroeger studeerden er ongeveer jaarlijks tien studenten af, maar dat aantal daalt nu jaar na jaar. Dit schooljaar hebben we maar twee leerlingen in het zevende jaar.”

Tijdelijke dip

Toch groeit het PTI Kortrijk jaar na jaar. De campus Wetenschap en Groen heeft dit jaar 580 leerlingen, 200 meer dan in 2010. “Andere leerkrachten staan voor klassen van 24 leerlingen en ik heb er maar twee. De opleiding kan nu een tijdelijke dip hebben door corona. Al was het daarvoor ook al aan het zakken. Ik heb er geen verklaring voor, maar we moeten dringend bijsturen. Het zou heel spijtig zijn mocht de richting bloemschikkunst verdwijnen door een gebrek aan leerlingen,” zegt Verhaeghe.

Opmerkelijk aangezien de bloemenzaken zelf het goed doen. “De winkels zelf zoeken naar goed opgeleid personeel. Soms belt een winkelier mij op met de vraag of ik een stagiair heb of een afgestudeerde ken. Er is vraag, maar te weinig aanbod. Onze leerlingen lopen daarom wekelijks stage bij een bloemenzaak. In het vijfde en het zesde jaar krijgen de leerlingen acht uur stage en in het zevende jaar hebben ze zelfs twaalf uur”, legt Verhaeghe uit.

“Maandelijks staan we op tuinbeurzen en expo’s. Volgend jaar staan we ook in Gentse Floraliën en daar wil ik de opleiding eens in de verf zetten. Ik kan er nog niet veel over zeggen, maar ik beloof dat het uniek project wordt voor de Gentse Floraliën, het PTI en Gent zelf”, verzekert Verhaeghe.

(LSU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier