Maandag start een eenzame blok zonder feestjes: “Zonder je vooral niet af”

Studenten missen momenteel hun sociale contacten. In de blok kan die last nog zwaarder doorwegen. (foto Belga)©ERIC LALMAND BELGA
Studenten missen momenteel hun sociale contacten. In de blok kan die last nog zwaarder doorwegen. (foto Belga)©ERIC LALMAND BELGA
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

Met de nakende blok- en examenperiode breken er weer bijzondere tijden aan voor de studenten. Zonder kerstfeest en eindejaarsfuif vallen nu zelfs de gebruikelijke pauzes met familie en vrienden weg, wat het voor hen extra lastig dreigt te maken. “Zonder je vooral niet af”, zegt Fuxin Ruan, één van de 14 studentenbuddy’s van Howest.

Fuxin Ruan (26) uit Menen zit in het laatste jaar van de graduaatsopleiding Accounting Administration in Howest Brugge. Door zijn spierziekte verblijft hij in een voorziening voor mensen met een beperking in Gits, van waar hij dagelijks naar de hogeschool pendelt. Ondanks de vele nadelen, probeert hij toch het positieve van de hele situatie in te zien.

“Eerstejaars konden nog geen vrienden maken en zijn nu eenzaam” (Fuxin Ruan – studentenbuddy)

Fuxin Ruan.© gf
Fuxin Ruan.© gf

“Door de coronamaatregelen konden we de voorbije maanden niet uitgaan. Ook nu hebben we – behalve Netflix – nog altijd weinig alternatieven, we moéten dus wel studeren”, lacht hij. “Het is alleen jammer dat we ons zelfs tijdens de oudejaarsnacht niet eens goed kunnen ontspannen. Dat was ik anders zeker van plan, want ik mis mijn vrienden en familie nu wel. Ik probeer weliswaar contact te houden via Skype of sociale media, maar dat is toch niet hetzelfde. Nu zal ik Kerstmis en Nieuwjaar vieren binnen onze leefgroep.”

Sociale contacten

Als sociale en hulpvaardige twintiger is hij een van de veertien buddy’s van de hogeschool. Zij bekommeren zich om het mentaal welbevinden van hun medestudenten. Dat hij in een rolstoel zit, weerhoudt hem er dus niet van om anderen te helpen. “We bieden een luisterend oor voor wie daar nood aan heeft, maar proberen ook proactief signalen op te vangen. We merken daarbij dat het vaak makkelijker is om tegen leeftijdsgenoten over je problemen te praten. Eerstejaars hebben dikwijls moeite met de online lessen en velen geven aan dat ze zich eenzaam voelen. Zij konden immers nog geen vrienden maken in hun klas. Maar ook de oudere studenten missen hun sociale contacten, doordat zij de voorbije weken nog meer waren aangewezen op afstandsonderwijs”, weet Fuxin.

Samen pauze nemen

Zijn tip om deze lastige periode door te komen? “Probeer positief te blijven en zie er de voordelen van in. Door de online lessen konden we ’s ochtends bijvoorbeeld wat langer in ons bed blijven liggen. Zonder je niet af tijdens de blok en tracht toch zoveel mogelijk anderen te bereiken, zij het dan weliswaar via de computer. Neem bijvoorbeeld je middagpauze samen met anderen en communiceer daarbij via de videochat.”


Emelie-Marie Proot: “Ik mis mijn vrienden heel hard”

gf
gf

Emelie-Marie Proot (21) uit Diksmuide zit in het laatste jaar van de lerarenopleiding voor het secundair onderwijs in Howest in Brugge. Zij wil zo snel mogelijk terug naar het oude normaal. “Ik beleef nu wel veel emotionele dagen, waarop ik ween of in niks zin heb, doordat ik mijn vriendinnen heel hard mis. We houden op vrijdagavond wel eens een aperocall , maar ik heb soms echt nood aan een knuffel.” (WVH)


Nora Cnockaert: “Al om 16 uur Nieuwjaar vieren”

gf
gf

Nora Cnockaert (22) uit Lichtervelde studeert bestuurskunde en publiek management aan de UGent. Ze zit op kot en pendelt elk weekend naar huis. Dat ze oudejaar niet op traditionele wijze kan vieren, vindt Nora niet eens een nadeel. “Meestal is dat wat geforceerd. Nu pakken we het heel origineel aan: met drie vriendinnen organiseren we een wandeling met spel overdag, tellen we al af om 16 uur en genieten we nadien van een gezellige avond buiten. Al snak ik uiteraard ook naar nog eens een avondje dansen” (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier