Luc wordt weer leerkracht, Valerie komt als directeur

Redactie KW

Valerie Provost (44) uit Aalbeke is de nieuwe directeur van de Stedelijke Basisschool Centrum in Harelbeke. Ze volgt Luc Byttebier (57) op die tijdelijk de directiefunctie opnam. Hij wordt opnieuw leerkracht.

Door Els Deleu

“Toen de vorige directeur stopte, nam ik tijdelijk de directiefunctie op”, begint Luc Byttebier. “Het begon met een maand maar het werden uiteindelijk drie jaar. Nu de vorige directeur vorig jaar coördinator werd, kwam de functie vacant. “Ik gaf onmiddellijk een sein dat ik weer les wou geven. Het was eigenlijk nooit de bedoeling om een directiefunctie op te nemen, maar ik deed het om de school te helpen. Uit praktische overwegingen kwam men bij mij terecht.”

Luc is een rasechte Harelbekenaar. Hij heeft een relatie en heeft twee zonen van 29 en 25 jaar. Hij speelt in een zestal bandjes, waaronder bij de Dolfijntjes. “Een directiefunctie is met mijn vele hobby’s moeilijk te combineren. Op repetities moest ik door vergaderingen vaak mensen teleurstellen door niet te kunnen komen. Ze begrepen het wel maar het voelde voor mezelf ook niet makkelijk aan.” Luc geeft dit schooljaar weer les aan het vierde leerjaar. “Ik heb verschillende scholen in Harelbeke gedaan en ik vermoed dat het nui zo’n 15 jaar is dat ik hier in de stedelijke basisschool aan het werk ben.”

Directeur in Kortrijk

Luc en Valerie Provost kennen elkaar van op vergaderingen van het gemeentelijk onderwijs. Valerie was 14 jaar directeur van de gemeentescholen van Kortrijk met een vestiging in Kooigem en een vestiging voor kleuters aan het Halenplein in Kortrijk. Valerie woont in Aalbeke en heeft een zoon van 18 jaar. In haar vrije tijd doet ze lederbewerking. Ze maakt onder meer handtassen. Ook bloemschikken, koken, knutselen en lezen zijn hobby’s. Voor haar directiefunctie was Valerie 8 jaar kleuterleidster in combinatie met zorgcoördinatie en beleidsondersteuning in de gemeentelijke basisschool in Lauwe.

Eén vestiging

“Ik heb een kleurrijke periode achter de rug en heb veel verschillende dingen mogen meemaken,” zegt ze. “Nu is het tijd voor een nieuwe uitdaging.” Voor Valerie is het positief dat er in de school slechts één vestiging is. “Het was een hele karwei om directeur te zijn van twee scholen die 13 kilometer van elkaar verspreid zijn. Het waren ook twee scholen met een totaal verschillende instroom. In Kooigem had je het landelijk en in Kortrijk het stedelijk karakter. Ik wou wel de scholen niet verlaten voor de doorlichting. Ik wou alles ‘proper’ achterlaten.” In de scholen in Kortrijk had Valerie 220 leerlingen over twee vestigingen, nu krijgt ze er 260 maar op één vestiging. “Ik zal daardoor niet meer tijd hebben, maar ik zal alles anders beleven want ik verloor telkens veel tijd onderweg tussen de beide scholen.”

In Harelbeke zal Valerie zorgen voor continuïteit en kan ze geleidelijk aan een eigen inbreng bieden. “Het doel van een school is dat je kinderen zo ver mogelijk krijgt maar het is ook heel belangrijk dat zowel kinderen als personeel er plezier in vinden om op school te mogen zijn. Ze mogen hier thuis komen en zich ook thuis voelen. Dat ligt aan de basis van het vooruit gaan.”

Positief

Voor Luc zijn de jaren als directeur zeker niet tegengevallen. “Het is een zware en boeiende job en ik zal zeker ook wel veel facetten missen, maar die wegen niet op ten opzichte van de energie die je in die job moet steken.” Luc besluit met in naam van alle collega’s in Harelbeke te spreken: “We kijken allemaal uit naar de samenwerking met Valerie. In de wandelgangen hoor ik dat iedereen een positieve indruk heeft!”