Lisa uit Roeselare haalt twee medailles op WK schoolzwemmen in Brazilië

Lisa Borgonie werd vol enthousiasme door haar klas onthaald op het perron. (foto SB) © (foto SB)
Redactie KW

De getalenteerde Barnumstudente Lisa Borgonie (15) haalde op de voorbije ISF-zwemkampioenschappen in het tot de verbeelding sprekende Rio de Janeiro twee bronzen medailles. Daarnaast deed ze nog een karrenvracht internationale ervaring op.

Lisa volgt het vierde jaar wetenschappen in Barnum en is de dochter van Lieve Anseeuw en Bart Borgonie. Ook haar zussen Marie (19) en Tine (21) namen nog deel aan zo’n wereldgebeuren voor middelbare scholieren. “Dit schoolkampioenschap vindt om de twee jaar plaats en via de Vlaamse MOEV-selectiewedstrijden in Brugge heb ik mij gekwalificeerd”, aldus een vermoeide maar gelukkige zwemfreak. “We verbleven daar een week met een meer dan driehonderd derde-, vierde-, vijfde- en zesdejaars-studenten van over de hele wereld. De wedstrijden gingen door in het Braziliaanse olympisch zwembad dat ook tijdens de Zomerspelen van 2016 dienst deed.” Naast die twee bronzen plakken op de 100 meter schoolslag en de aflossing, behaalde ze ook nog een mooie vierde plaats op de 50 meter schoolslag.

Bezige bij

“Elke week lig ik zo’n kleine zeven uur in het water.” Daarnaast doet deze sportieve bij nog drie uur aan turnen en geef ze les bij Flink & Fris. “Na mijn terugkomst moest ik natuurlijk wel een week les inhalen, maar al bij al is die combinatie van sport en studeren tijdens het schooljaar goed te doen.” Het feit dat haar klasgenoten haar bij haar thuiskomst luid joelend stonden op te wachten aan het station vond ze super. “Dat had ik helemaal niet verwacht”, klink het lachend. “Deze prestatie smaakt naar meer. Het tijdsverschil van vijf uur werkte wel vermoeiend en omdat je er slechts één week bent, heeft je lichaam niet de tijd om zich daar helemaal aan aan te passen. Misschien zat er wel iets meer in.” Lisa kijkt enorm op naar de Hongaarse Katinka Hosszu die op de Spelen van 2016 in Rio in de rug- en wisselslag, hoge toppen scheerde. “Zolang mijn studies er niet onder lijden, hoop ik nog zo lang mogelijk te blijven doorgaan.” De komende weken wil Lisa zich ten volle concentreren op haar examens.

(KK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.