Leerlingen VMS in Roeselare testen wetenschapslessen met… luchtdoop

© STEFAAN BEEL
Peter Soete

Een twintigtal leerlingen van de VMS uit Roeselare kreeg wetenschapsles op het vliegveld van Moorsele. En na de theoretische les over aerodynamica en hydrodynamica was het tijd om alles om te zetten in de praktijk. De leerlingen kregen een luchtdoop en mochten ook zelf het stuur van het vliegtuig in handen nemen.

De leerlingen van het laatste jaar van de Vrije Middelbare School in Roeselare konden in de praktijk ervaren wat leerkracht Frederik Lievens hen tijdens de seminarie-uren Wetenschappen heeft verteld. In zijn lessenpakket komen aerodynamica en hydrodynamica beknopt aan bod en vrijdag krijgen ze op het vliegveld van Moorsele naast een korte theoretische les ook een doopvlucht. En dat bleek de kers op de taart.

Zelf vliegen

“Mijn seminariestudenten Wetenschappen hebben al theorielessen gekregen over aerodynamica, maar om dit alles nog eens uit te leggen in een leslokaal op een vliegveld én om daarna de theorie toe te passen in een echt vliegtuig tijdens een vlucht, dat is pas écht praktijkgericht lesgeven natuurlijk”, lacht Frederik Lievens. “We zijn ‘s middags met de fiets vertrokken uit Roeselare naar Moorsele en tussen één en twee uur werd een theoretisch lesmoment gegeven. Daarna stond een achttal piloten klaar om onze 20 studenten een rondvlucht te geven. We vlogen met ULM’s wat ervoor zorgde dat er naast de piloot slechts één passagier mee vloog. Dat kwam de beleving natuurlijk maar ten goede.”

Brent Vansteenkiste was één van deze leerlingen. “Dit was een fantastische ervaring. Ik mocht 20 minuten meevliegen met mijn piloot en dit zal ik nooit vergeten in mijn hele leven. In het begin had ik wel een klein beetje schrik, maar dat ging snel over. Ik mocht zelfs sturen en zo’n stuur is wel heel gevoelig. Bij de kleinste beweging van de stuurknuppel voel je dat onmiddellijk in het vliegtuig.”

Leerlingen VMS in Roeselare testen wetenschapslessen met... luchtdoop
© STEFAAN BEEL

“Ik was helemaal niet bang”, lacht Michelle Dejaegher. “Ik heb al eens mogen meevliegen in een klein vliegtuig op Kazookamp. Ik vond het wel enorm tof dat we zelf eens het stuur mochten nemen en bochten maken. Het feit dat we zullen zweten als we naar Roeselare fietsen, nemen we er graag bij.”

Supervriendelijke piloten

“Ik had ook geen schrik”, vertelt Arne Thorrez. “We hadden er in de wetenschapslessen al over geleerd en ik vond die lessen toen al interessant. En het feit dat we dit nu in de praktijk konden omzetten, maakt het alleen maar leuker. De piloten hebben trouwens een perfecte én zeer heldere uitleg geven tijdens de vlucht. Dit was een superervaring !”

“Volledig mee eens”, knikt Jade Vansteenkiste overtuigd. “De piloten waren stuk voor stuk supervriendelijke mensen en mijn piloot Jean-Claude gaf meer dan voldoende uitleg. Ik zou het onmiddellijk opnieuw doen. En tja, nu nog naar huis van Moorsele naar Roeselare ? Gelukkig ben ik met de bromfiets ( giert het uit terwijl de anderen verontwaardigd protesteren).”

(PS – Foto SB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.