Leerlingen kruisen de degens met robots en drones

Milana Gibizova, Imane El Aissaoui en Rune Wittouck © IC
Redactie KW

Woensdag vond in de Katholieke Hogeschool Vives campus Kortrijk de tiende editie van het Drone- en Robocontest plaats.

Het evenement stond open voor jong en oud, professionelen en hobbyisten. Deze wedstrijd past in het Science, Technology, Engineering and Mathematics plan van de Vlaamse Overheid.

In de robotwedstrijd voor de eerste en tweede graad van het secundair onderwijs haalde team Robocrunch van VTI Roeselare de eerste plaats. Voor de derde graad mocht team Protec van VTI Waregem de eerste prijs in ontvangst nemen. In de wedstrijd voor drones voor de eerste, tweede en derde graad van het secundair onderwijs werd team Midas van het Scheppersinstituut Wetteren de winnaar. In de categorie voor hoger onderwijs en bedrijven haalde Matthieu Desmet de overwinning.

Wetenschap is tof

In de robotwedstrijd moest een robotwagentje autonoom via een sensor een lijn volgen over een parcours van 30 meter met hindernissen. Leerlingen Rune Wittouck (13 jaar, ASO Moderne), Imane El Aissaoui (13 jaar, ASO Latijn) en Milana Gibizova (12 jaar, ASO Latijn) uit de eerste graad van het Guldensporencollege Kortrijk waren heel enthousiast over de wedstrijd. Milana : “Het is leuk dat je van alles mag proberen. Dit vind ik het leukste aan wetenschap.” Rune vindt wetenschap ook heel boeiend. “Later wil ik graag wetenschapper worden. Het programmeren van de robot vind ik heel leuk.” Imane : “Het is leuk om te kijken naar hoe de andere robotten het parcours volgen.”

Colin Vercruysse en Titus Louage
Colin Vercruysse en Titus Louage© IC

Colin Vercruysse (15 jaar) en Titus Louage (16 jaar) volgen Industriële Wetenschappen aan het VTI Gullegem. “Het leukste aan de competitie is het leren programmeren. Dit nam veel tijd in beslag. Het moeilijkste is de logica achter het programma uitdenken. We hebben drie tot vier maanden aan het project gewerkt.”

Louis Moerman
Louis Moerman© IC

De deelnemers zijn ook erg gedreven om een goed project af te leveren. Louis Moerman (15 jaar) volgt Industriële Wetenschappen aan het VTI Waregem. “Het is een hobby die ik nu al vijf jaar doe. Vijf jaar geleden liep ik langs een winkel in modelbouw. Dan ben ik gestart met het bouwen van drones. De wedstrijd straalt een leuk competitiegevoel uit. Ik ben altijd erg gedreven om altijd het beste toestel te maken. Later wil ik zeker een beroep uitoefenen waarin mechanica, elektriciteit en elektronica een grote rol spelen.” besluit Louis.

(IC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.