https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Leerlingen Heilige Familie kunnen hun werk opnieuw aan een publiek tonen

© (Foto CMW)
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW Menen

Leerlingen van de Heilige Familie in Ieper zetten in het Vleeshuis een tentoonstelling op poten rond de thema’s Meet en Meat. Daarmee kunnen ze voor het eerst na corona hun werk opnieuw tonen aan een publiek. “Het is tijd om opnieuw mensen van vlees en bloed te ontmoeten.”

In de school Heilige Familie kwamen de coronaversoepelingen niets te vroeg. Leerlingen en leerkrachten krijgen daardoor net tijd genoeg om in het Vleeshuis in Ieper de expo Meet Meat op te bouwen, een tentoonstelling rond de thema’s ontmoeten en vlees. “We kiezen voor het thema ‘Meet’ omdat we elkaar weer willen ontmoeten, samenwerken en dingen op touw zetten. In het Vleeshuis gaan we ook aan de slag met het thema ‘Meat’. Dat vlees een actueel thema is, valt niet te ontkennen. Aan discussies daarover valt niet meer te ontkomen. Hoe denken jongeren hierover na, meer nog: hoe gaan wij hier mee om”, staat in de catalogus over het project te lezen.

“Onze leerkrachten hebben al altijd het belang van ontmoeten hoog in het vaandel gehouden”, zegt Hans Debel, directeur van de Heilige Familie. “Het was de bedoeling dat we in mei 2020 daarrond een tentoonstelling zouden maken, maar we weten allemaal wat er ondertussen gebeurde. We zijn echter blijven verder werken. Het was goed nieuws dat we vanaf 1 oktober elkaar opnieuw kunnen ontmoeten en we met de tentoonstelling naar buiten kunnen komen.”

De Mode-afdeling van de Heilige Familie werkte mee aan het concept. “De werken die onze afdeling maakte zijn heel divers en misschien is de link met het thema soms minder duidelijk”, zegt afdelingsverantwoordelijke Rita Lenoor. “Via een QR-code bij de creatie kan de bezoeker meer info krijgen via een filmpje of tekstje. Verwacht echter geen klassiek beeld van kledingstukken.”

“Het oog wil ook wat, een spreekwoord dat voor leerlingen van Beeldende Kunst ontzettend belangrijk is”, aldus afdelingshoofd BK Lot Brutsaert. “Als ontwerpers geven ze hun creatieve kijk op de wereld. Sommige leerlingen mochten letterlijk het varken uithangen, terwijl anderen de beeltenis van een verguisd dier in allerlei vormen tot leven lieten komen, van T-shirts tot tattoos.”

Tenslotte trokken de leerlingen van Decor & Etalage en van Etalage & Decoratie naar de slager. “Ze riepen slagerij ‘Bert en Bertha’ in het leven met een eigen vormgeving. We gingen ook langs bij een slager en gaven die een nieuwe huisstijl.”

De opening van de tentoonstelling vindt plaats vrijdag 15 oktober om 19 uur in het Vleeshuis in Ieper. Op zaterdag en zondag 16 en 17 oktober is de tentoonstelling doorlopend open.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.