Leerlingen Freinetschool krijgen les in de buitenlucht

De leerlingen verhuisden de schoolboeken naar buiten.© MD
De leerlingen verhuisden de schoolboeken naar buiten.© MD
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Donderdag 29 april had voor de vijfde keer de Buitenlesdag plaats, een initiatief van MOS Vlaanderen. De eerste graad van de Poperingse secundaire Freinetschool op de splinternieuwe campus Rekhof nam eraan deel.

“Buiten leren is levensecht leren in een betekenisvolle context door te onderzoeken, te ervaren, te observeren en te doen. Of zij nu groot of klein zijn, gelegen in de stad of meer op het platteland, MOS moedigt àlle scholen aan om naar buiten te trekken”, vertelt directrice Sabine Buseyne. “Want buiten leren werkt. Leerlingen verwerven kennis en nieuwe inzichten van, over en in de natuur en de omgeving. Leerlingen die geprikkeld worden door hun dagelijkse omgeving ervaren meer verwondering en verbinding.”

Aanscherpen vaardigheden

“Buiten leren zorgt voor frisse lucht, motivatie, meer beweging en verhoogt het welzijn. Buiten leren scherpt ook moderne hedendaagse vaardigheden aan, zoals probleemoplossend denken, samenwerken en creativiteit. Leerlingen die meer met de natuur in contact komen, staan positiever in het leven en hebben een sterker milieubewustzijn.”

In de secundaire Freinetschool Poperinge kregen de leerlingen onder meer wiskunde en Engels in de buitenlucht. Andere buitenlesactiviteiten waren nog het ontwerpen van een gezelschapsspel (techniek) en een speurtocht spreekwoorden en gezegden aan de hand van QR-codes in de tuin.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.